Är skolundervisningen om Förintelsen tillräckligt bra?

48 min
En ny studie visar att unga inte i tillräcklig grad får lära sig vilken roll antisemitismen spelade under Förintelsen. Vad leder det till? Och Thomas Steinfeld är gäst i vår serie om intellektuella.

Antisemitismens roll i Förintelsen

I går avslutades Förintelsekonferensen i Malmö. Inför mötet fick svenska forskare i uppdrag att analysera hur undervisningen om Förintelsen ser ut i Sverige. En av slutsatserna var att unga sällan får lära sig vilken betydelse antisemitismen hade för det som skedde. Hur ser Skolverkets riktlinjer ut när det gäller att undervisa om Förintelsen?

Gäster: Jenny Sivenbring, universitetslektor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande - Götborgs universitet. Pernilla Sundström Fast, undervisningsråd på Skolverket.

Därför är jag intellektuell fortsätter

Vi fortsätter med intervjuerna i vår serie om att vara intellektuell i Sverige. I dag pratar vi med författaren och professorn i kulturvetenskap Thomas Steinfeld som varit verksam i Tyskland, Sverige, Schweiz och Kanada. Hur stor är skillnaden mellan länderna när det gäller intellektuellas roll i samhället?

Det är också en sorgens dag i Norge efter dådet i Kongsberg i går kväll. Vi frågar oss hur morden kommer att påverka norsk politik.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.31
    Superman I Soundtrack - Prelude and Main Title March
    Superman I Soundtrack
    Superman Soundtrack (US Release)
    Etikett: Rhino/Warner Bros.