Barnen lär sig stampa på USA:s och Israels flaggor: Jan Andersson, Istanbul

3:06 min
Utrikeskrönikan 28 juli 2021.

Istanbul, onsdag,

För några veckor sedan sedan gjorde jag ett reportage från ett sommarläger i södra Gaza, ett läger som beskrevs som ett scoutläger för barn 13-17 år men som sedan visade sig vara att betrakta som ett militärt träningsläger, där en pojke som jag träffade själv berättade att han var nio år.

Det var en bisarr upplevelse att vara där.

I Sverige och tidigare Belgien har mina barn fått flera diplom efter att de deltagit i olika slags aktiviteter som fotboll, simskola, balett och gymnastik. Oftast har det handlat om färgglada diplom på vanligt, tunnare utskriftspapper från en skrivare.

På terrorstämplade Islamiska Jihads väpnade gren al-Qudsbrigadernas sommarläger i södra Gaza får deltagande barn diplom i präglat papper i tjock struktur och med handskrivna, snirkliga bokstäver med barnens namn med al-Qudsbrigadernas emblem, alltså långt ifrån diplom med simföreningens klubbmärke för simskolan hemma i Sverige och Lysekil.

Barnen fick varje morgon stampa på ett utbrett tygstycke som gick i Israels och USA:s flaggor. De fick lära sig att marschera, hantera automatvapen, hur olika modeller av raketer byggdes, ta hand eftersökta personer och bevaka dem på marken genom att rikta gevärspipor mot deras tinningar, men även förbättra smidighet och kondition genom olika slags gymnastikövningar.

En ledare för lägret beskrev i en intervju hur barnen också fick en slags mental debriefing av Israels ockupation av Gaza, samtidigt som det dånade olika slags budskap med kampord och musik ur högtalare. 500 barn var just där när jag var på plats.

Helt klart skrämmande i flera dimensioner. Samtidigt som al-Qudsbrigaderna, terrorstämplade Islamiska Jihads väpnade gren vill visa upp att nya generationer tränas i kampen mot Israel.

Jag var där i 40 minuter.

Först var vissa av ledarna mycket skeptiska till mitt besök men allteftersom minuterna gick, så förändrades inställningen. En bidragande faktor kan vara att en person, som i mitt tycke då, var speedad. Om han var drogpåverkad av något eller inte, ska jag låta vara osagt eftersom just droger är haram, strängt förbjudet i islamisk tradition. Och Islamiska Jihad säger att deras medlemmar är renläriga.

Hur som helst mer eller mindre sprang eller joggade den här välklädde, kedjerökande mannen runt och skrattade högt och ljudligt, erbjöd sina tjänster med att plocka fram barn för att bli intervjuade. Han stod också och viskade saker i de barnens öron, de barnen som han förde fram till mig.

I mitt reportage hade jag inte med just de barnens röster, eftersom jag låtsades spela in de så kallade intervjuerna. Fast det spelade inte så stor roll, egentligen.

För de barnen som jag spelade in, sade alla samma sak: Att de var redo att dö och skulle vara stolta om de blev martyrer.

Jan Andersson, Istanbul 
jan.andersson@sverigesradio.se