Om att svära och älska på tre språk med Johar Bendjelloul

31 min
I Mellanöstern används svordomar och kärleksbetygelser med samma passion. I vår språkskola hör du varför det är en grov smädelse att säga ”du son av en sko” och varför älsklingen kallas ”min lever”.

Vi berättar om de mest poetiska kärleksuttrycken och de smutsigaste förolämpningarna på arabiska, kurdiska och turkiska. En av de mest kända offentliga smädelserna var när Syriens dåvarande försvarsminister kallade den palestinske ledaren Yassir Arafat för ”son av 60 000 hundar, du son av 60 000 prostituerade”. År 2008 fick USA:s president George W Bush ducka då en man kastade sin sko mot honom i Iraks huvudstad Bagdad. I Turkiet har president Tayyip Erdogan förbjudit förolämpningar av honom och tusentals har dömts efter att ha ansetts förolämpa presidenten. Samtidigt finns en överdådig flora av kärleksuttryck, i sånger beskrivs den älskade som ”mina ögons ljus”, ”min killing” och ”min ålder”. Vi serverar svordomar och svärmerier,  kötteder och kärlek.

Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, och Ekots Samar Hadrous och Besir Kavak från den kurdiska gruppen.

Programledare: Johar Bendjelloul

Producent: Katja Magnusson 

Tekniker: Lisa Abrahamsson