Aung San Suu Kyi – Frihetskämpen med glorian på sned

68 min
Berättelsen om fredspristagaren som symboliserade kampen för demokrati och sedan anklagades för att ha blundat för folkmord.

Under sina 15 år i husarrest blev Aung San Suu Kyi en av världens mest kända politiska fångar och tilldelades Nobels fredspris. Hon sågs som utvald, en symbol för demokrati. Men hennes liv har inte varit utan uppoffringar.

År 2010 släpps den burmesiska frihetskämpen fri. Sedan dess har hon och hennes parti NLD vunnit stora valsegrar men också anklagats för att ha blundat för militärens hårda angrepp mot folkgruppen rohingyer. Fördrivningen har kallats för ett folkmord, med hundratusentals människor på flykt.

Idag är situationen i Myanmar allvarlig med civila dödsoffer och stora protester, efter militärkuppen i den 1 februari 2021.

Och Aung San Suu Kyi är ännu en gång frihetsberövad och riskerar många års fängelse.

I programmet medverkar frilansjournalisten Axel Kronholm som länge bevakat Myanmar och journalisten och författaren Jesper Bengtsson som skrivit biografin "En kamp för frihet".

Programledare: Vendela Lundberg 
Avsnittsförfattare & reporter: Sally Henriksson
Producent: Axel Winqvist
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA.

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, Sveriges Radio, SVT, AP, Nobel media, The White House NDTV, CBS och CNN.