Barn som tävlar mot vuxna

15 min
Det här är en fråga som just nu verkligen diskuteras i idrottssverige och idrottsvärlden. Olika sporter har olika regler. Och inom flera sporter funderar de just nu på att höja åldersgränsen. Det kan innebära att de som är bäst i världen inte får vara med på VM, för att de är för unga.

Inom konståkningen är det nu tillåtet för 15-åringar att tävla på VM och OS. Många är faktiskt så unga. Men det kan ändras – redan i sommar. Svenska konståkningsförbundet tycker att åldersgränsen ska höjas.
”Och att det är vuxna som tävlar mot vuxna”, säger Anna Burvall, sportchef på svenska konståkningsförbundet.
”Om man bara ändrar gränsen så tror jag inte det blir så stor förändring”, säger Josefin Taljegård, 26 år, som den här vintern tävlat på både VM och OS.
”Jag vet ju att det sker i vissa länder att man bantar åkare för att de inte ska komma in i puberteten och risken är ju att de bara kommer göra det ett par år längre”.

Men konståkning är bara en sport där åldersgränser diskuteras och reglerna är olika i olika sporter.

Visste du att en av dem som vann OS-medalj i Tokyo i somras bara var 12 år?

Skateboardåkaren Kokona Hiraki som vann silver i park. Ytterligare tre av skateboardens medaljörer var 13 år. Alltså i vanliga stora OS alltså, inte ungdoms-OS. Skateboarden har ingen åldersgräns.

Men när världens bäste karateutövare eller Europas bästa gymnast ska utses, då är det inte säkert att världens bästa får vara med. För där finns åldersgränser.