Behandlingen av Lena Nyman förtjänar en nationell sorgedag

54 min
Det menar P1 Kulturs kritiker Jenny Teleman efter att ha sett Isabel Anderssons dokumentär ”Lena” som har premiär under fredagen. Hör henne om en av Sveriges mest mångsidiga skådespelare.

GÖTAPLATSEN - ETT KULTURELLT CENTRUM I FÖRÄNDRING

Förändringens vindar blåser över Götaplatsen – Göteborgs kulturella centrum. I helgen öppnar Göteborgs stadsteater med två teaterpremiärer efter ett och ett halvt års renoveringar av huset, och grannen Göteborgs konstmuseum väntar på en ombyggnad i 800-miljonersklassen. Vår reporter Anna Rosenström är med direkt från förnyelsens vinddrag runt Götaplatsen.

ÄLVSBORGSBRON VÄCKER LÄNGTAN OCH FRUKTAN

Älvsborgsbron i Göteborg är ett modernistiskt byggnadsverk som reser sig i hamninloppet likt en port mot väster. Den invigdes 8 november 1966 och är en plats som fortfarande fascinerar och berör. Vår reporter Anna Tullberg tar i dagens Klassiker hjälp av både Olof Palme och Sten-Åke Cederhök för att fånga brons karisma.

DUNE FÖR NYBÖRJARE

Välkommen in i en av tidernas mest storslagna Sci-fiberättelser. Tidigare i veckan var det premiär för Denis Villeneuves film "Dune", baserad på Frank Herberts bok från 1965. Men vad är det för berättelse? Varför är den fortfarande så populär, och vad har den med vår tid att göra? Vi tar hjälp av Kulturredaktionens filmkritiker Joakim Silverdal och Linda Borgström från SF-bokhandeln i Stockholm.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.38
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 13.38
  Gabriel Markarian - Nocturno
  Album: El Viñedo
  Bolag: Gabriel Markarian
 • 13.46
  Sten-Åke Cederhök - När lyktorna tänds på andra sidan bron
  Album: Ni får ta mig precis som jag är
  Bolag: Universal Music
 • 13.57
  Lena Nyman - Ett Bloss För Moster Lillie
  Album: Bloss
  Bolag: Parlophone Sweden