Behöver Stockholm ett nytt modernt operahus?

48 min
Operan i Stockholm har problem. Pålarna som huset vilar på är ruttna och taket läcker. Varför händer inget? Dessutom om Minneskören för dem med kognitiva problem och visselblåsaren som vittnar inifrån Facebook.

I över 50 år har frågan om ett nytt Operahus i Stockholm ältats. Nu säger Operan nej till Fastighetsverkets ombyggnad av det gamla huset för 1,6 miljarder. Det går inte att bedriva operaverksamhet med det förslaget, menar Operans VD Birgitta Svendén som får sällskap i programmet med av  f.d. kulturministern Leif Pagrotsky och Svenska Dagbladets arkitekturkritiker Elisabeth Andersson. Kan de bryta handlingsförlamningen om Kungliga operan innan dess ruttna pålar glider ut i Norrström?

Minneskören i Göteborg hörde av sig till Nordegren & Epstein. Det är en kör för personer med minnesproblematik och deras anhöriga. En av grundarna är anhörigkonsulenten Jerker Eklund. Han berättar bl.a. att de alltid startar med samma två låtar för igenkänningens skull; "Zero zero" (Hylands hörna) och "God morgon, god morgon" (Frukostklubben med Sigge Fürst).

Igår frågades den f.d. Facebookanställda avhopparen Frances Haugen ut i USA:s senat om hur mycket medveten skada Facebook egentligen gör. Hon menade att inte bara antivaccinationskampanjerna, utan också stormningen av Kapitolium och tonårsflickors död i anorexi triggas av Facebooks algoritmer som lotsar användarna till alltmer extremt innehåll. Thomas har själv märkt att hans flöde är fullt av mycket antivaccinationspropaganda - en del liknar ryska desinformationssajter med taffligt språk.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.56
    Tina Turner - Nutbush City Limits
    Album: What's Love Got To Do With It
    Kompositör: Tina Turner
    Bolag: Parlophone