Behovet av att veta sitt ursprung

55 min
Viljan att veta var vi kommer ifrån är djupt rotad i oss. Vad betyder det att inte veta något om sina rötter, och hur är det att plötsligt få en helt ny biologisk familj?

Att veta var man kommer ifrån kan vara viktig för den egna identiteten, menar Daniel Rosenlind, leg. psykoterapeut, som startat föreningen AEF, Adopterade etiopiers och eritreaners förening.

– Man kan känna sig rotlös, ha problem med anknytning i nära relationer, man kan känna att man inte passar in, att man inte är hemma någonstans, säger han.

En annan grupp där man undersöker vilken påverkan oklarheter kring ursprung kan ha, är barn som blivit till genom spermadonation. Claudia Lampic, professor i klinisk psykologi, forskar på området.

Hur viktigt är det i identitetsskapandet att man vet vem som är ens donator?

– Det vet man inte riktigt än. Det finns dels personer som tycker det är jätteviktigt att veta, att okunskapen känns som ett hål inuti, medan andra inte bryr sig alls. Men den gruppen vet vi ganska lite om, eftersom de som inte valt att söka någon information om sin donator inte finns i några register, säger hon.

Gäster i programmet är Daniel Rosenlind, leg. psykoterapeut, Maria Molina och Claudia Lampic, professor i klinisk psykologi vid Umeå universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Petros Tabourispetros Tabouris Ensemble - Kitharis
  Album: Kitharis
 • 10.16
  Sahib Shihab - Campi's Idea
  Album: Summer Dawn
  Bolag: Schema Rearward
 • 10.49
  Michael Levy - "Hurrian Hymn no. 6" (c.1400BCE) - Ancient Mesopotamian Musical Fragment
  Album: An Ancient Lyre
  Bolag: Michael Levy