Mordet på Muammar al-Gaddafi – berättelsen om Libyens diktator

34 min
När Muammar Gaddafi dödades bar han en guldpistol. Han stödde terrorgrupper, festade med Berlusconi och hade en kvinnlig livvaktsstyrka. Hör om Gaddafis arv och kaoset i Libyen tio år efter hans död.

Libyen styrdes av Muammar al-Gaddafi i mer än 40 år. Han förstatligade oljan och ökade landets välstånd och lanserade en egen politisk filosofi i skriften "Den gröna boken". Gaddafi var känd för sin excentriska klädstil och att han till exempel reste sitt eget beduintält på internationella möten. Men han anklagades också för att stödja flera internationella terrordåd, som då ett plan sprängdes i Lockerbie och 270 personer dog. Efter attacken var Libyen internationellt isolerat och under sanktioner. Gaddafis regim kritiserades upprepade gånger för att bryta mot mänskliga rättigheter och kväsa opposition. Under den arabiska våren slog Gaddafis styrkor till hårt mot alla motståndare. Han tillfångatogs och dödades av rebeller hösten 2011. 

Libyen efter Gaddafi

De senaste tio åren har präglats av maktstrider och kaos, vid en punkt hade Libyen tre rivaliserande regeringar. Krigsherrar, klaner och rebellgrupper tävlar om inflytandet. Julafton 2021 hålls val,  många hoppas att det ska bli en väg ut ur röran men det ryktas också att en av Gaddafis söner försöker göra politisk comeback. 

Om Muammar al-Gaddafi:

Född 1942 nära Sirt i Libyen.

Tog makten vid en militärkupp 1969.

Har tio barn, den mest kända är sonen Saif al-Islam. Flera barn dödades under upproret i Libyen.

Efter att Libyen betalade ut kompensation för Lockerbie-attentatet hävdes landets isolering gradvis.

Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondenter

Programledare: Johar Bendjelloul

Producent: Katja Magnusson

Tekniker: Gardar Hansen