Berlins filharmoniker spelar Schuberts symfoni nr 9

Här finns inget ljud
En konsert i romantikens tid. Från Carl Maria von Webers ouvertyr till operan Oberon, via Paul Hindemiths Symphonic Metamorphosis, till Franz Schuberts sista fullbordade symfoni, den stora nr 9.

Berlins filharmoniker med chefsdirigent Kirill Petrenko öppnade höstsäsongen 2021 med ett program i romantikens anda. Mystik, stormande känsloyttringar och stillhet.

Ouvertyren till von Webers opera Oberon hade urpremiär på Covent Garden-operan i London 1826. Operan bygger på personer ur Shakespeares En midsommarnattsdröm. Den tyske författaren Christoph Martin Wieland skrev ett diktepos som bland annat tar upp älvkungen Oberon och hans fru Titania. Ni kommer definitivt att kunna höra älvornas dans, älvkungens och drottningens meningsutbyten, bara genom att lyssna på orkestern.

Vi avslutar med Schuberts stora symfoni och direkt före det hör vi Paul Hindemiths Symphonic Metamorphosis som inspirerats av Carl Maria von Webers musik.

Tyske tonsättaren, violinisten och dirigenten Paul Hindemith var verksam under 1900-talet. Här spelar Berlins filharmoniker hans Symfoniska metamorfoser, skrivna över ett tema av Carl Maria von Weber. Hindemith skrev musiken 1943 när han var i exil i USA. Tio år tidigare hade hans musik förbjudits av den nazistiska regimen i Tyskland. Mellan 1940 och -51 levde han i USA.

Ursprungligen var Symfoniska metamorfoser tänkt som balettmusik, men skilda konstnärliga åsikter gjorde att den fick sin urpremiär vid en konsert i New York. Det är modern 1900-tals musik, med jazzton ibland, men med färg och form från 1800-talet. Allegro, Scherzo, Andantino och sist en Marsch som faktiskt då och då bryts ut och spelas för enbart blåsare.

Vi avslutar med Franz Schuberts 9:e symfoni som han skrev 1826, två år före sin död. Vid den här tiden var det en symfoni som var ovanligt lång och omfattande, men numera syftar storheten snarare i det konstnärliga uttrycket. Det är musik som visar sprudlande glädje, rent av frodighet, dans och stil men också djupaste förtvivlan. Bombastisk lyriskt – sammanfattat. 

Just som romantiken i musiken var.

Berlins filharmoniker. Dirigent: Kirill Petrenko.

1. Carl Maria von Weber: Oberon, ouvertyr
2. Paul Hindemith: Symfoniska metamorfoser över ett tema av Carl Maria von Weber
3. Franz Schubert: Symfoni nr 9 C-dur

Konsert från 27 augusti 2021, Filharmonin i Berlin.

Programledare: Per Feltzin

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.00
  Franz Schubert - Symfoni nr 9 C-dur - citat, slutet
  Berlins filharmoniker, Kirill Petrenko
 • 20.03
  Carl Maria von Weber - Oberon, uvertyr
  Berlins filharmoniker, Kirill Petrenko
 • 20.14
  Paul Hindemith - Symfoniska metamorfoser över ett tema av Carl Maria von Weber
  Berlins filharmoniker, Kirill Petrenko
 • 20.35
  Franz Schubert - Symfoni nr 9 C-dur
  Berlins filharmoniker, Kirill Petrenko