Bette Midler – en seriöst galet rolig gayikon

54 min
Bette Midler (1945-) är en artist som obesvärat har rört sig mellan bögklubbar, Broadway, biodukar och Billboardlistor de senaste fyrtio åren, plus. Hon tillhör de sällsynta artister som kan göra det mesta på en scen, med bravur. Nu är hon aktuell med sin första skiva på åtta år, It’s the girls heter den och susade rakt in på den amerikanska försäljningslistan. I veckans STIL berättar vi mer om denna krutdurk till kvinna som kallats för ”den mest intagande, roligaste, vulgäraste, allvarligaste, mest behändiga, sämst klädda, personligaste, mest groteska person som struttat, ålat, skuttat, trippat, snubblat och kört elektrisk rullstol över en scen”. Och det gjorde hon 1978. Före Lady Gaga.

Ställer man frågan: ”Vad tänker du på om man säger Bette Midler”, får man de mest skiftande svar, lite beroende på den svarandes ålder. Somliga minns henne som skruvad komedienne i filmer som: På luffen i Beverly Hills, Hjärtlösa typer, Par i damer och så förstås – snyftaren Beaches, där Bette Midler även sjunger filmens tårdrypande temalåt: ”Wind beneath my wings. Den fick hon även en Grammy för, den utsågs till ”Årets skiva” 1990. Riktigt gamla och minnesgoda kanske även drar sig till minnes filmen The Rose. Och de som idag är redo att kvittera ut pension känner även till att hon en gång i tidernas begynnelse uppträdde på ”The Continental Baths” i New York, ett badhus som vände sig till homosexuella män. Det var där hon började blomma och bli till den allroundartist hon idag är – hon kan sjunga, dansa, skådespela och leverera skämt som får vuxna män att rodna. 

Bette Midler har mycket riktigt blivit utnämnd till ”bögikon”. Det är hon inte ensam att kallas, även artister som Liza Minnelli, Marlene Dietrich, Zarah Leander och Diana Ross dras med eptitet. Men vad betyder det? Egentligen? Det benar vi ut i veckans program tillsammans med kulturskribenten Stefan Ingvarsson. Vi har även talat med komikerna Karin Adelsköld och Helena Sandström om det vanliga påståendet att kvinnor inte vinner lika mycket på att vara roliga och ta plats som män. Det stämmer väl inte, längre? Vi har även träffat artisten Zhala som, i likhet med Bette Midler, musikaliskt rör sig fritt mellan olika genrer.

Veckans gäst är Christer Lindarw, kostymör och grundare av After Dark.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  Bette Midler - The Rose
  Album: Radio City Love Songs (3)
  Kompositör: Amanda Mcbroom
  Bolag: Columbia
 • 10.08
  Bette Midler - Boogie Woogie Bugle Boy
  Album: The Divine Miss M
  Kompositör: Hughie Prince, Don Raye
  Bolag: Atlantic
 • 10.13
  Bette Midler - Do You Wanna Dance
  Album: The Divine Miss M
  Kompositör: Bobby Freeman
  Bolag: Atlantic
 • 10.44
  Kid Loco - The Right Intro
  Album: The Italian Job
  Kompositör: Okänd
  Bolag: Temposphere
 • 10.50
  Zhala - I'm In Love
  Album: I'm In Love
  Kompositör: Mathias Olden, Zhala Rifat
  Bolag: Konichiwa Records