Beväpna er med tålamod: Nina Benner, Virginia, USA

3:08 min
Utrikeskrönikan 7 juli 2021.

Strasburg, Virginia, onsdag morgon. 

"Du kommer få vänta på maten", stod det på en handskriven lapp på dörren till vägkrogen när jag äntligen stannade och skulle få middag sent igår kväll. Du kommer få vänta på maten, vi har ont om folk, ingen vill jobba längre.

Jag har sett de där skyltarna överallt under de här korta sommarveckorna jag varit i USA. Kanske inte riktigt så tydliga som den igår kväll, men budskapet är detsamma: personal sökes, lediga jobb finns. Och du som är kund, som bara spritter av lust att få spendera pengar efter att ha suttit i covid-karantän i många månader — du får beväpna dig med tålamod. En hel del ställen har känt sig tvungna att be kunderna visa hyfs och inte klaga för mycket på den lilla personal som nu finns.

USA är på väg tillbaka till nån slags normalitet. Här om dagen talade president Joe Biden om den 4 juli som USA:s självständighetsdag. Inte bara den gamla vanliga självständigheten från Storbritannien, utan också en hägrande självständighet från viruset. Det låg som ett skimmer av förundran över fjärde juli-helgen här — att den kunde vara så vanlig, med fyrverkerier och parader och flaggor.

Men så är det där med arbetsmarknaden.

USA är på väg tillbaka men det är som om ekonomin liksom inte riktigt vill gå i takt. Mängder av företag i servicebranschen gick under i pandemin, och de som klarade pandemin har svårt att få tag på folk.

En del hävdar att det beror på att arbetslöshetsbidraget har höjts för mycket och blivit för generöst — det muttrade min servitris igår, när hon dök upp.

Andra pekar på att samhället faktiskt inte är i fas än, och att barnomsorgen till exempel saknas för många, särskilt i låglönejobb. Och jo, det satt en treåring i ett hörn på restaurangen sent igår kväll. Han hörde till den andra servitrisen.

Men sen finns det en teori till, som kanske speglar nåt mer omvälvande: att många av de som slitit i servicenäringen, till minimilöner och med taskiga villkor, att de har fått nog under pandemin. Att de tagit tillfället att byta bana och börjat plugga, eller sökt bättre betalda jobb med andra framtidsutsikter än vad hamburgerkedjorna och bensinmackarna kan ge.

"Betala dem mer", väste president Biden som svar på en fråga här om veckan om vad man skulle göra åt den oväntade arbetskraftsbristen. Det har många arbetsgivare börjat göra nu. Samtidigt finns diskussionen om att det är dags att sänka nivån i arbetslöshetsstödet.

Vi får se om de åtgärderna räcker, när det nya normala USA ska etablera sig, eller om vi kommer få fortsätta vänta lite längre på maten här.

Den var i alla fall helt okej när den kom.