Birgitta Stenberg – från bad girl till folkkär författare

43 min
Hon skildrade missbruket inifrån. Raggarbrudar och småtjuvar. Lesbiska nätverk på femtiotalet. Hittade på ordet knark i Paris. Birgitta Stenberg såg skrivandet som en plikt, farligheterna som stoff.

Hon bestämde sig redan som tonåring att det var skriva hon skulle göra. Och för att livet skulle bli stor litteratur bestämde hon sig för att uppleva mer än de flesta. Det var ingen ordinär vardag hon ville beskriva i "Chans", "Rapport" och "Kärlek i Europa".

"Världen väntar mig" heter den första biografin om Birgitta Stenberg. Litteraturvetaren Paul Tenngart har läst hennes efterlämnade dagböcker som är mörkare och mer depressiva än hennes självbiografiska böcker. Vad var det för erfarenheter hon utelämnade?

En gång hade det varnats för hennes böcker och det tyckte hon om, fann sig inte riktigt till rätta i medvinden. Hon gjorde allt när det inte var tillåtet men världen hann ikapp henne och hon blev med tiden både litterärt uppvärderad, feministisk förebild och viktig queerpolitiskt.

- Hennes böcker gav mig kraft att andas, säger författaren Josefine Adolfsson som också arbetade med Birgitta Stenberg, året innan hon gick bort 2014, i antologin "Ingens mamma."

Birgitta Stenberg skrev sig både in i världen och ut ur den.

Ett reportage av Katarina Wikars.