Blir aldrig vän med den finska vågen: Cecilia Tengmark, Helsingfors

3:19 min
Utrikeskrönikan 1 juli 2021

Helsingfors, torsdag.

När man kommer till ett land som på många sätt liknar sitt hemland blir det genast omöjligt att inte börja jämföra. Eller jag gör det i alla fall. Jämför Sverige och Finland. Hela tiden. Det har nästan blivit någon form av tvångsmässigt beteende. En jämförelse-mani.

Mobiltäckningen eller kollektivtrafiken, var är den bäst? Godishyllorna? Om du gillar lakrits är de definitivt att föredra här. De svenska 3,5:ornas motsvarighet heter i Finland numera 5,5:or. Mataffärerna här får sälja lite starkare öl. Och så var det ju Finland som hann få en kvinnlig statsminister före Sverige. Visste ni förresten att Finland också introducerade kvinnlig rösträtt före Sverige,1906, som första land i Europa faktiskt.

Sådär håller jag på.

Och det är några saker jag slås av varje gång jag kommer hit till Finland och som jag verkligen uppskattar.

Först och främst, Finlands kanske bästa uppfinning:
Diskstället i köksskåpet över diskhon. Precis som det låter. Ett diskställ i ett köksskåp där man ställer upp sin handdisk. Men själva köksskåpet har ingen botten så blöta glas och kastruller kan utan problem torka klart i sin takt, rakt över diskhon utan att vara i vägen på köksbänken.

En så pass praktisk lösning att min finska svägerska faktiskt fixat en hemmasnickrad variant till sitt kök i New York.

Och så bastun i badrummet som är standard i så många finska hem. Eller det finns åtminstone garanterat en gemensam bastu i bostadslängan.

Den här gången slogs jag förstås också av den ordning och reda vi resenärer möttes av på flygplatsen. Vid inresan tog de noggrant emot alla kontaktuppgifter, vistelseadress och var jag hade rest ifrån. Ingen coronasmitta eller smittspårning skulle missas av slumpen. Dessutom verkar finländarna faktiskt följa munskyddsrekommendationerna i shoppingcenter eller i kollektivtrafiken.

Men det finns förstås saker jag gärna hade sluppit också.

Att själv behöva väga all frukt och grönt i mataffären. Hitta rätt siffra för exakt den sorts tomat eller paprika du tog just idag och trycka på rätt knapp på grönsaksvågen för att få ut prislappen som ska skannas i kassan. Låter kanske lätt men tänk då på att det kan finnas 200 sifferknappar att välja mellan.

Nä, det hade jag helst sluppit. Alltid är det någon ska trängas före vid vågen eller som står och flämtar lite stressat bakom dig. Och om du har glömt att väga dina äpplen eller bananer. Eller ännu värre, råkat trycka fel, räkna med en intensiv blick från kassörskan som du skamset får bära med dig hela vägen hem från affären.

Och om du är på stan men råkat glömma plånboken, räkna inte med att du köpa kaffe på favoritkaféet med swish. Riktigt så långt har betallösningarna inte kommit i Finland. Även om mobilbetalningar såklart finns här också.

Sverige och Finland ligger ofta i topp på olika listor över bästa land att bo i, där människor är lyckligast eller mest jämställda. Och midsommardagen här var nedstängd och öde, precis som hemma.

Så jo, visst finns många likheter. Men det är ju ändå de där småsakerna i vardagen som gör skillnaderna så påtagliga.

Jag kommer fortsätta söka efter fler.