Ann Lowe – USA:s mest okända designer

55 min
Ann Lowes design och sömnadskonst fick franska modeskapare som Christian Dior att imponeras, men länge kallades hon för ”den bäst bevarade hemligheten” inom amerikanskt mode.

En svart kvinna från Alabama i den amerikanska södern som via Florida tog sig till New York, där hon under 1950- och 60-talet skapade häpnadsväckande klänningar till välbärgade (vita) kvinnor, till löjligt låga priser, jämförelsevis.

Hör historien om den mest fotograferade brudklänningen i hela världen, nämligen Jackie Kennedys. Vi tar också pulsen på couturens nuvarande status och framtidsutsikter, och träffar modeskaparen Pär Engsheden. Han ansvarar för modeutbildningen på Beckmans Designhögskola och såg till att åter få in couture på schemat, något som lockade modestudenten Karolina Pettersson. Och så pratar vi med Georg Ragnar Levi som har samlat på pärlblommor i över trettio år. Det är blommor tillverkade av små, glimrande glaspärlor som träs på tunn metalltråd och vars färgprakt och variationsrikedom kan vara anslående.

Gäst i studion är modeskaparen Lars Wallin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  Green-House - Royal Fern
  Album: Music for Living Spaces
  Bolag: Leaving Records
 • 10.34
  Green-House - Middlemist
  Album: Music for Living Spaces
  Bolag: Leaving Records