”Bok med vingar” – Kiefers blystaty flög över världen

9:46 min
Mikael Timm om den tyske konstnären Anselm Kiefers berömda skulptur ”Bok med vingar”. Den är en publikmagnet som lockat museibesökare, fotograferats otaliga gånger och inspirerat till emojis.

Vem hade kunnat tro att den flitige Anselm Kiefer som studerade latinska språk och juridik på 60-talet skulle blir en av efterkrigstidens mest omtalade konstnärer. Och förmodligen den med störst ateljé: 35.000 kvadratmeter utanför Paris.

Hans konstverk finns i museer världen runt: jättelika oljemålningar av krigslandskap, träsnitt av landskap och blommor, installationer med störtade flygplan och sjunkna u-båtar. Och så hundratals målningar, och skulpturer som på ett eller annat sätt föreställer böcker.

En av Kiefers mest älskade verk är Bok med vingar från 1992. De stora änglavingarna ger bokfågeln en vingbredd på drygt 5 meter. Den ser ut att kunna lyfta, den skimrar. Ändå är till största delen gjord av bly, Kiefers favoritmaterial.

Kiefer har sagt att skulpturen är en symbol för lärande, för överföring av kunskap. Och tillagt att han gör sina böcker för att orientera sig i myterna.

Kanske har den bevingade boken har en direkt koppling till Anselm Kiefers barndom. Han föddes 1945 och växte upp i ruinerna efter kriget och har flera gånger berättat om sina minnen av att leka med allt trasigt som låg i ruinerna.

Musik som spelats i avsnittet

 • 04.03
  Chihiro Ono - Ren
  Album: HachiRen
  Bolag: nonclassical
 • 04.12
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 04.12
  Nina Simone - I Put A Spell On You
  Album: Halloween Throwbacks
  Bolag: Universal Music