Bokmässan 2022: Möt Damon Galgut och Oksana Zabuzjko - och lyssna på Göran Sonnevi!

45 min
Bokmässan i Göteborg är tillbaka efter flera år av pandemi och restriktioner. Lundströms Bokradio träffar shoppingsugna besökare, författare från Sydafrika och Ukraina, och så bli det poesi!

När Bokmässan i Göteborg slår upp portarna är förhoppningen stor att mässan ska vara tillbaka med besked. Förra året var nämligen en dyster och nedbantat historia, har mässan nu repat sig? Hur är stämningen hos besökare och i montrarna?

Vi träffar mässans stora författarstjärnor: Ukrainska Oksana Zabuzjko har skrivit boken "Den längsta av resor". En essä som börjar dagen innan Rysslands invasion av hennes hemland:

"Det var inte blindhet, det var inte galenskap, utan ett slags hemgjord magi som gjorde jag att när jag reste iväg den 23:e februari i år, inte tog med mig mer än två klänningar", säger Oksana Zabuzjko i Lundströms Bokradio. Hon brydde sig ens om att ta med sig sitt arbetsredskap, datorn. Det var ett sätt att vägra inse vad som var på väg att ske.

Sydafrikas stora författarstjärna är Damon Galgut,. Hans Bookerpris-vinnande roman "Löftet" kommer nu på svenska. Den handlar om en vit afrikaanerfamiljs nedgång och fall, från 1986 då apartheidregimen ännu styrde landet, och fram till vår tid. I centrum av romanen finns frågan om vem som ska få ärva en egendom.

"Att äga en bit land får dig att känna hemvist någonstans", berättar Damon Galgut i Lundströms Bokradio. "Och den känslan av tillhörighet är det många i Sydafrika som saknar idag. Det gör att de känner sig utanför och rotlösa. Så frågan om vem ska få äga mark är mycket laddad."

Och så blir det poesiuppläsning i Lundströms Bokradio. Göran Sonnevi läser ur sin nya diktsamling "För vem talar jag framtidens språk".

Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se

Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Fredrik Wadström och Daniel Sjölin

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Ruby Velle & The Soulphonics - It's About Time
  Kompositör: Ruby Velle, Spencer Garn, Scott Clayton
  Bolag: Gemco Recording Group
 • 08.12
  Agnes Obel - Chord Left
  Album: Aventine
  Bolag: PIAS America
 • 08.19
  Andreas Mattsson - Morfar
  Album: De dagar som blommorna blommar
  Bolag: WMG - WM Sweden
 • 08.21
  Ruby Velle & The Soulphonics - It's About Time
  Album: It's About Time
  Bolag: Gemco Recording Group
 • 08.42
  Andreas Mattsson - Morfar
  Album: De dagar som blommorna blommar
  Bolag: WMG - WM Sweden