Bokmässan på svältkur – men boken är välmående

54 min
Bokmässan i Göteborg har magrat i omfång, men litteraturen går inte på diet! Marie Lundström från Lundströms Bokradio och Radioföljetongens Joseph Knevel rapporterar från mässgolvet.

HEMMA HOS ALMA-PRISTAGAREN JEAN CLAUDE MOURLEVAT

En av de internationella gästerna på bokmässan idag är författaren Jean Claude Mourlevat. Vår reporter Cecilia Blomberg besökte Mourlevat i hans hem i Saint-Just Saint-Rambert i Frankrike i somras. Hör honom i en intervju om hans egna favoritböcker, livet på internatskolan, och hur hans succébok "Jefferson" kom till - historien om en igelkott som går till en hårsalong för att klippa sig, och hittar frisören död på golvet med en sax instucken i bröstet.

EARTH:MUTED - TRE FAMILJER OCH EN EKOLOGISK KATASTROF

Idag är det premiär för en svensk dokumentärfilm om tre kinesiska familjer som på olika sätt försöker överleva den kollaps av ekosystemet som orsakats av insektsgifter. Filmen följer en päronodlare, en körsbärsbonde och en biodlarfamilj, och har tagit tio år att göra. Vår reporter Nina Asarnoj har sett filmen, och träffat filmskaparna.

KAFKAS "FÖRVANDLINGEN" UR FAMILJENS PERSPEKTIV

"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt." Så börjar en av världslitteraturens mest kända noveller, Franz Kafkas "Förvandlingen från 1915. Journalisten och författaren Duraid Al-Khamisi läser novellen på nytt och undersöker den omgivande familjens reaktioner på Gregor Samsas klättrande på väggen med smala insektsben.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.18
    Charles Trenet - La folle complainte
    Album: Y'a d'la joie
    Bolag: Rym musique