Bränderna i Amazonas ovanifrån: Sara Sundberg, Rio de Janeiro

3:21 min
Utrikeskrönikan 24 augusti 2021.

Rio de Janeiro, tisdag.

Skynda att beställa din resa – se lågorna i världens största regnskog ovanifrån! Nej, flygbiljetten mellan Bogotá och Rio de Janeiro såldes inte in som apokalypsturism, men det hade den kunnat göra.

Sträckan går över Amazonas, och när det under resans gång mörknar utanför flygplansfönstret suddas gränsen mellan himmel och den mörkgröna regnskogen ut och blir bara ett svart töcken. Ibland dyker det upp några enstaka byar som lyser upp. Och sen en större stad som ser ut som en stingrocka ovanifrån. Det är Porto Velho, kan man se via färdvisaren, och när planet passerat stingrockan dyker det upp ett flammande orange sken som sticker ut. Det påminner om lavan från en vulkan. Men det är en smal, lång strimma och så ser ju inte vulkaner ut. Det är en brand. Det brinner under oss och det är eldens lågor vi ser.

Och inte bara där. När flygplanet färdas vidare längs den spikraka linjen som syns på skärmen som visar vår position, syns det orangea fläckar och punkter genom fönstret även i närheten av staden Nobres, och sen en strimma glöd någonstans mellan Iporá och Minieros. Och två strax innan Rio Verde. Ja, ni fattar.

Det hade kunnat vara en turistattraktion, att få se Amazonas i lågor. Som att flyga över Nazcalinjerna i Peru, eller som att ta en helikoptertur längs Rio de Janeiros stränder i solnedgången. På säljspråk, en unik upplevelse från luften. Bara med en lite mer armageddonsk touch, kanske lite mer som Tjernobylturismen.

Det är svårt att låta bli att tänka på klimatförändringarna på flyget. Det var ett tydligt besked som kom med FN:s klimatpanel IPCC:s rapport för några veckor sedan - bevisen har stärkts för att det finns koppling mellan mänsklig påverkan och extremväder av olika slag. Och det blir så påtagligt när man ser ut över lågorna i Amazonas. En stor del av bränderna är medvetet anlagda av bönder som föder upp boskap för köttproduktion. De vill ha mer mark som djuren kan beta på.

Och köttindustrin är inte direkt Guds gåva till ett bättre klimat, tvärtom är det en riktig klimatbov. Och flygresor är inte heller det bästa individen kan ägna sig åt för att minska sina koldioxidutsläpp. Nånstans över Amazonas medan planet spottar ur sig koldioxid erbjuds ett litet snack. Det är en torr baguette och chanserna att få välja pålägg är lika med noll. Det enda som finns är kött, och det går inte att få något vegetariskt alls. Det är som att hela resan mellan Bogotá och Rio de Janerio väver samman massa trådar över saker som bidrar till en klimatmässigt sämre värld.

Där sitter vi i de trånga flygplanssätena, mumsar på köttmackor och blickar ut över bränderna i Amazonas.