Bromölla: Landsbygd mot storstad

29 min
Journalisten och författaren Patrik Lundberg växte upp i Sölvesborg och Bromölla där han fortfarande har sin familj och sina äldsta vänner. Två veckor innan valet kommer hans nya bok ”Onanisterna” som handlar om uppväxten och valen som unga ställs inför när de växer upp i små samhällen, långt från storstaden. - Jag ville inte lämna, jag ville stanna kvar, berättar han. Men det gick till slut inte. Ett program av Ola Hemström.

Till slut blev det staden och en karriär som skribent på Aftonbladet och numera också författare, efter boken ”Gul utanpå”, om jakten efter sina rötter i Korea.
- Min solidaritet ligger i min hembygd, menar Patrik, i Sölvesborg och Bromölla där man försöker fortsätta sina liv trots neddragningar av service och en sviktande arbetsmarknad.
Att var sjunde väljare i det gamla socialdemokratiska fästet Bromölla valde sverigedemokraterna i senaste valet har många bottnar menar Patrik Lundberg, men menar att SD håller på att vinna en politisk fråga som han menar att de andra partierna har abdikerat ifrån – slaget om landsbygdsväljarna.

Du möter honom i ett samtal med Ola Hemström i det tredje och sista avsnittet av serien Bromöllas val, en serie gjord an Linda Evereus och Ola Hemström i ett samarbete mellan P4 Kristianstad och Tendens i P1.

Vad tänker du om klyftan mellan landsbygd och storstad? Kommentera gärna här på vår hemsida eller maila till Tendens@sverigesradio.se