Bye, bye solbränna – eller inte?

55 min
På såväl stränder som solarium har det genom åren pressats. Många är det som dyrkar solen, men att idag låta sig kyssas av den kan närmast kännas skamligt. Är solbrännan på väg bort eller inte?

Veckans Stil skärskådar en stor och stilbildande stjärna – solen. Den har förvisso lyst med sin frånvaro i stora delar av Sverige just den här sommaren, men det hindrar den förstås inte från att fortsätta dyrkas av fantaster. Och nej, vi tänker inte på förespråkare av solpaneler – utan på solbadare. Och inget fel med att längta till en ljusare tillvaro. Men måste det innebära samma sak som att steka sin inoljade kropp i solen? Såklart inte.

Men, liksom mode, har solbränna alltid handlat om status. Vem har haft tid och råd att vistas i solen och skaffa sig en solbränna? Utan att där jobba i sitt anletes svett, vill säga. Och på samma sätt som mode har trender i fråga om solbrännans vara, eller inte vara, kommit och gått.  Men idag – inte minst på sociala medier – kan trender, som så mycket annat, gå oerhört snabbt, fram och tillbaka. Där kan det svänga från att det i ena stunden tipsas om att skydda kroppen och huden – till att i nästa visa hur man sprayar kroppen med öl för att få en riktigt saftig solbränna, och nej – det är inget skämt. Under sommaren var faktiskt ”Beer Tanning” en grej som blev omskriven, inte minst för att den var så idiotisk. Förhoppningen var att humlet i ölen skulle öka produktionen av melanin, det vill säga det färgpigment i huden som triggas av solen.

Men oavsett hur mycket krämer med hög SPF man än smackar på sig, eller hur ofta, så finns ingenting som en “säker solbränna”. Det är något som många hudläkare är överens om. Och intresset för huden, och hur man bäst vårdar den, tycks vara större än någonsin. Vi pratar med modemagasinet Elles beauty redaktör Carin Hellman, som ser ett hängivet 'hudvårdsnörderi'. Bland gruppen är solskydd husgud. Dessutom ringer vi upp Olle Larkö, professor emeritus i dermatologi, som berättar att driften att sola kan vara ytterst stark. För när vi solar utsöndras naturliga morfinliknande ämnen i våra kroppar, vilket fått honom och hans kollegor att prata om 'solnarkomaner'.

Vi tittar även närmare på den avantgardistiska jazzmusikern Sun Ra, som tog sitt namn från den egyptiska solguden Ra och skapade musik som blickade mot solen, rymden och planeterna. I de esoteriska läror som Sun Ra, bland annat, studerade har solen alltid varit en central symbol. Hur kommer det sig? Den saken diskuterar vi med religionshistorikern Olivia Cejvan.

Och så tittar vi närmare på en något kontroversiell solbrännstrend, som går under namnet ”tantoring”. Det är en sminkteknik, där brun utan sol och i vissa fall även solen används för att skapa skuggor i ansiktet, som ska framhäva andra konturer. Make up artisten och skribenten Åsa Östergren har i flera år använt sig av den mildare brun utan sol-metoden. Men för dem som genom solen bränner skuggor i ansiktet ser hudläkarspecialisten Petra Kjellman på sikt stora risker.

Veckans gäst är Fanny Svärd, nöjeskrönikör i Expressen.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Margo Guryan - Sun
  Album: Take a Picture
  Bolag: Arista/Legacy
 • 10.06
  Bristol-Myers - Tanya Tanning Butter Advertisement
  Album: Quentin Tarantino's Once Upon a Time in Hollywood Original Motion Picture Soundtrack
  Bolag: Columbia
 • 10.12
  KAMARA - SPF 3000
  Album: SPF 3000
  Bolag: SME - KAMARA Unlimited
 • 10.17
  Rihanna - Skin
  Album: Loud
  Bolag: Universal Music
 • 10.20
  Michel Magne - Palm Beach
  Album: Mélodie en sous-sol – EP
  Bolag: Disques Cinémusique
 • 10.26
  Kwood, Josh Anthony - First Flight (feat. Josh Anthony)
  Album: DayDream
  Bolag: F.Y.T
 • 10.27
  Sun Ra - A Better World
  Album: The Outer Darkness
 • 10.28
  DJ Muggs - Notes & Tones Intro
  Album: Notes & Tones
  Bolag: Soul Assassins Records
 • 10.34
  Houseplantz - Sun Ras
  Album: Dark Jazz
  Bolag: 1436611 Records DK
 • 10.50
  Travisty - Kim K
  Album: Daydreamer
  Bolag: Moonshine Making Music
 • 10.52
  Mary Lattimore - Wawa by the Ocean
  Album: Wawa by the Ocean
  Bolag: Ghostly International
 • 10.58
  Margo Guryan - Sun
  Album: Take a Picture
  Bolag: Arista/Legacy