Carrie - den motvilliga supermodellen

37 min
Carrie Nygren är tonåring då hon blir världskänd supermodell och en favorit hos de stora modemagasinen. Men hon drömmer om ett annat liv och försöker rymma hem.

Carrie Nygren upptäcks av en modellagentur i Stockholm 1971 när hon är 16 år. Hon har precis tagit sig ur en svår depression och som en följd av det rasat i vikt. Carrie skriver på ett kontrakt med en agentur i Paris. Hon packar väskan, får några hundralappar av sina föräldrar och beger sig ut i världen - 16 år och helt ensam. Hon känner sin ensam och deprimerad och längtar hem. Så hon rymmer mitt i ett stort modelljobb för franska Vouge.

Jobb för Vouge och Elle i New York

Hemma möts hon av två förvånade föräldrar som genast uppmanar Carrie att återvända. Och hon gör som de säger och fullgör jobbet sedan rullar det på med modelljobb i många år, främst i New York. Under 70- och 80-talet är hon en av de mest kända supermodellerna tillsammans med t ex Imam och Linda Evangelista. Carrie Nygren från Sveriges täcker otaliga omslag för modemagasin som Vouge och Elle.

Carrie tror att hon ska dö

Parallellt med modelljobben börjar Carrie Nygren en skådespelarkarriär. Hon lever jetsetliv och besöker ofta den ikoniska nattklubben Studio 54 där hon hänger med andra världskändisar som John Lenon och Yoko Ono, Iggy Pop och Andy Warhol. Hjulen går snabbare och snabbare och en dag kraschar allt. Carrie tror att hon är på väg att dö.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Elina Jalling
Producent: Jenny Bergman
Slutmix: Peter Jonason
Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp


Har du som lyssnare tankar på att skada dig själv? Då kan du vända dig hit:
Självmordlinjen Mind
112