NFL:s dubbla ansikten: Cecilia Khavar, Washington

3:45 min
Utrikeskrönikan 15 oktober 2021.

Washington, fredag morgon.

Vissa detaljer kring den amerikanska fotbollsligan NFL:s senaste skandal känns nästan lite väl klyschiga till och med för en sport som på ytan är så macho som just “football”. Tränaren för Las Vegas Raiders, Jon Gruden fick sparken i måndags efter avslöjanden om att han genom åren uttalat sig sexistiskt, rasistiskt och homofobiskt. Uttalandena har han gjort i e-post han skickat till andra vita, manliga höjdare i och utanför ligan fram till 2018. Topless-foton på hejarklacksledare bifogas och kommenteras fram och tillbaka.

Med på mejllistan finns bland andra grundaren av restaurangkedjan Hooters, känd för att de kvinnliga servitriserna måste bära kortkorta shorts och tajta t-tröjor. Jon Gruden, en av ligans mest framstående tränare, kallar i olika mejlen frekvent NFL-chefen för ett könsord på “F”. Eller ja, “P” då på engelska. Han uttrycker sig hånfullt om att kvinnliga domare börjat ta plats i ligan, han kritiserar värvningen av den första öppet homosexuella spelaren och häver ur sig homofobiska skällsord. Han använder också rasistiska beskrivningar i ett av mejlen om ordföranden för spelarfacket, afroamerikanen DeMaurice Smith.

När det blev känt sa Jon Gruden att han “inte har ett rasistiskt ben i kroppen”, och har nu bett om ursäkt till “de han sårat”. Det fick medborgarrättsorganisationen NAACP att kommentera: det handlar om inte om ditt skelett utan om dina tankar och gärningar.
Det som uppdagats är en slags grabbig höhö-gemenskap där sexism och rasism luftats mellan mäktiga män i en mäktig sportvärld i stängda rum. Samtidigt som den amerikanska fotbollsligan, med ungefär 70 procent svarta spelare, utåt satsat på kampanjer mot rasism och våld mot kvinnor de senaste åren.

Kurt Streeter, sportkolumnist i New York Times skriver att NFL kan komma med hur många antirasism-slogans och regnbågar de vill men att e-posten från Jon Gruden visar på ligans hyckleri. Och på att inflytelserika personer hindrar ligan från att utvecklas, som han säger.
Men skandalen kring Jon Gruden beskrivs som hyckleri ur flera perspektiv.
Gruden fick sparken för sina mejl. Samtidigt har flera spelare som anklagats eller gripits för olika våldsbrott mot kvinnor fått spela kvar genom åren. Jag var till exempel på en match i söndags där en av nyckelspelarna, den så kallade quarterbacken i ena laget, anklagats av två kvinnor för sexuella trakasserier. En annan nu aktiv stjärnspelare i det regerande mästarlaget greps i somras för en våldsam handling i hemmet.

Avslöjandena om Jon Gruden har väckt liv i debatten om NFL:s dubbla ansikten och om vad som pågår bakom kulisserna inom USA:s största sport.
DeMaurice Smith, ordföranden för spelarfacket som beskrivs med rasistiska termer i ett mejl från Jon Gruden, är van vid att folk säger sådant bakom hans rygg. Och säger i ett uttalande: ”Det är inte den första rasistiska kommentaren jag fått och nog inte den sista. Om man har mörk hud måste man vara tjockhudad i det här jobbet.”