Christer Björkman: Ukraina kan vinna en jordskredsseger, men det är inte bästa låten i årets Eurovision

8:28 min
Christer Björkman jobbar inte längre med Eurovision Song Contest, men är på plats i Turin för att stötta den svenska delegationen. Christer tror jättemycket på Cornelia Jakobs som han hyllar, men han tror att det blir tufft i finalen. Ukrainas Kalush Orchestra har ju länge varit starkt förhandstippade med låten Stefania.

Christer Björkman om Eurovision Song Contest 2022: Ukraina kan vinna en jordskredsseger

– Ukrainas chanser är väldigt svårbedömda. De kan få en jordskredsseger och sopa banan med alla andra, men jag tycker inte att det är bästa låten. Den är bra, så det är absolut inte jättekonstigt om den vinner. Jag tror att det kommer att stå mellan Ukraina, Italien och självklart Sverige.

Carolina Norén och Christer Björkman sitter och samtalar i baksätet på en taxi.

– Man tror ju att det är väldigt glamouröst i den här tävlingen, men det är så här det ser ut egentligen. Snabba intervjuer i trånga baksäten på taxibilar, skrattar de båda igenkännande.

Christer Björkman har ju flyttat till USA och finalen av American Song Contest är precis avklarad.

När kommer det att bli ett samarbete mellan den amerikanska och europeiska tävlingen?

– Det finns absolut en diskussion om detta, och vi funderar på olika lösningar. Just nu är det dock så nytt att ingen riktigt vågat lyfta frågan.  

Följ Eurovision Song Contest direkt i Sveriges Radio P4

Sveriges Radio är på plats i Italien och sänder samtliga tävlingar från Turin både i radio, på webben och i vår app Sveriges Radio Play. Här är nedan är alla sändningstider.

Eurovision Song Contest Semifinal 1: Tisdag klockan 21.00
Eurovision Song Contest Semifinal 2: Torsdag klockan 21.00
Eurovision Song Contest Final: Lördag 21:00.

Expertkommentator och programledare samt reporter på plats i Eurovision Song Contest och Turin i Italien är Carolina Norén.