Christina Wahldén läser om "Spionen som kom in från kylan" av John Le Carré

35 min
"Jag blev lycklig av det här uppdraget", säger Christina Wahldén om att läsa om "Spionen som kom in från kylan".

En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.

Hur håller "Spionen som kom in från kylan", John Le Carrés genombrott från 1963, att läsa i dag? Författaren Christina Wahldén och kulturredaktionens Anna Tullberg ger sig tillbaka in skildringen av spioner och det kalla kriget, och slås av hur skrämmande aktuell boken är just, just nu.

Samtalsledare: Lina Kalmteg.

JOHN LE CARRÉ ARBETADE SJÄLV SOM SPION

John Le Carré är född 1931, i Dorset, Storbritannien. Död 2020. Arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten i Bonn och Hamburg 1959–1964. Debuterade med "Call for the dead" 1961 ("Telefon till den döde" 1966). Fick ett stort genombrott med "Spionen som kom in från kylan" 1963. Gav ut 25 böcker, varav många har filmatiserats, inte minst "Tinker Tailor Soldier Spy", av svenske regissören Tomas Alfredson 2011.

"Spionen som kom in från kylan" handlar om den brittiske agenten Alec Leamas och utspelar sig under det kalla kriget, i dåtidens Berlin som var uppdelat i ett väst- och ett östblock med muren som en skarp gräns. Boken kom i svensk nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson, 2021.

CHRISTINA WAHLDÉN SKRIVER DECKARE SOM UTSPELAR SIG I AUSTRALIEN

Christina Wahldén är född 1965, i Järfälla, Stockholm och bor i Uppsala. Tidigare kriminalreporter på Svenska Dagbladet. Debuterade 1998 med ungdomsromanen "Kort kjol", som fortfarande ges ut och diskuteras friskt i landets skolor. Har skrivit upp mot 70 böcker. På senare år har hon gett ut serien Darwindeckarna som utspelar sig i Australien, en viktig plats i hennes liv. Tredje delen, "Enbart kvinnor", gavs ut våren 2022.

Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.00
  Alberto Iglesias, Alberto Iglesias - Control
  Album: Tinker Tailor Soldier Spy
  Kompositör: Alberto Iglesias, Alberto Iglesias
  Bolag: Silva Screen
 • 18.01
  Christophe Beck - The Library
  Album: The Peanuts Movie - Original Motion Picture Soundtrack
  Bolag: Epic
 • 18.02
  John Fahey - In A Persian Market
  Album: Old Fashioned Love
  Bolag: UMG - Fantasy Records