Clark Olofsson – Sveriges mest ökände brottsling

71 min
Berättelsen om rånen, rymningarna och stockholmssyndromet.

En sensommardag i augusti 1973 går en okänd rånare in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm. Han tar personal som gisslan och begär tre miljoner kronor i lösen – samt att den ökände rånaren Clark Olofsson ska släppas ur fängelse och föras till banken.

Så börjar berättelsen om Norrmalmstorgsdramat och Stockholmssyndromet, men Clark Olofsson är redan innan incidenten en rikskändis, som bland annat dömts för försök till dråp på en polis. Clark Olofsson betraktas som en farlig och samvetslös kriminell. Samtidigt har han kallats för gentlemannatjuv och liknats vid en popstjärna och flickidol.

P3 ID tecknar ett porträtt på Sveriges mest uppmärksammade förbrytare. Vi får höra om den kringflackande uppväxten i fosterhem, om biljakter och rån – och ett flertal spektakulära rymningar från olika anstalter och fängelser.

I programmet hörs Clark Olofsson själv, samt journalisterna Jan Helin och Ewa Tures.

Rättelse: I en tidigare version av det här programmet säger vi att Clark Olofsson är dömd för mordförsök på en polis. Detta är en felaktig uppgift som nu ändrats. Clark är dömd för försök till dråp. 

Programledare: Vendela Lundberg 
Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio och Sveriges Television.