"Coraline" av Neil Gaiman – en saga om alla barns största skräck

9:29 min
Neil Gaimans bok "Coraline" är en fantasyklassiker från 2002 om flickan Coraline som flyttar till ett nytt hus och upptäcker en parallell värld med kopior av sina föräldrar bakom en lönndörr.

Historien om Coraline är en urberättelse, en arketypisk djupdykning i det mänskliga psyket. Boken handlar om den elvaåriga flickan Coraline som flyttar till ett nytt hus och upptäcker en lönndörr till en annan värld. Där på andra sidan väggen, finns en lägenhet som ser ut som precis hennes egen och där bor två personer som ser ut som hennes egna föräldrar, men som har svarta knappar i stället för ögon. Bokhandlarna har alltid haft problem med vilken hylla boken ska stå på, barn, ungdom eller fantasy. Coraline kom ut på engelska 2002 och året därpå i svensk översättning av författaren Kristoffer Leandoer. Han säger att det var Coraline som gjorde honom till översättare och kallar den ”vår tids bästa barnbok”.

Nina Asarnoj
nina.asarnoj@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 04.02
  Jan (1) Johansson, Georg Riedel - Visa Från Utanmyra
  Album: Jazz På Svenska
  Kompositör: Trad Från Sverige: Dalarna
  Bolag: Heptagon
 • 04.10
  Bruno Coulais, Mathilde Pellegrini, Laurent Petitgirard, Hungrarian Symphony Orchestra Budapest, Helene Breschand - Exploration
  Album: Coraline
  Bolag: MERLIN - eOne Music
 • 04.11
  Gil Scott-Heron - Washington D C
  Album: Moving Target
  Kompositör: Gil Scott-Heron
  Bolag: Arista