Dags att börja äta vildsvin

30 min
Det skjuts fler vildsvin än älgar i Sverige. Och ännu fler kan skjutas. Så nu är det dags att lära sig äta vildsvin. Ett program om smakerna, vad det passar till och om jakten.

Vildsvinen ställer till med stora skador och kostar varje år samhället hundratals miljoner.

Men samtidigt är de en resurs. Ett klimatsmart och gott kött. Det springer omkring en skatt i våra skogar.

2020 lanserade regeringen ”vildsvinspaketet”, ett försök att vända på steken, göra vildsvinen och köttet till något positivt. Företag och offentlig sektor fick söka pengar för olika projektidéer som ska föra vildsvinsköttet närmare konsumenten.

Ett av projekten skapades av Emanuel Eriksson, och handlar om vildsvinet i eklandskapet mellan Linköping och Åtvidaberg. I många länder är vildsvin en naturlig del av matkulturen. En delikatess. Med sitt projekt vill Emanuel starta en matkultur runt vildsvin i Sverige.

- Jag tror vi har förutsättningar att få fram charkuteriprodukter i absolut världsklass från de här vildsvinen, säger han.

- Projektet handlar om att få alla i regionen, markägare, jägare, livsmedelsaktörer, restauranger, att förstå vilken skatt vi sitter på.

Bibbi Lirenius är kock i Göteborg. Och jägare.

- Det är spännande att jaga vildsvin, säger hon. De är så smarta, de är vårt smartaste vilt.

- Köttet är fantastiskt gott! Jag tycker det är godare än älg.

- Det är supergott att göra tomatbaserade grytor med pasta som i Italien, säger Micke Einarsson, kökschef på Brasserie Astoria i Stockholm.

Han är också jägare och har tillsammans med yrkesjägaren Hubbe Lemon skrivit boken Kocken & jägaren, om hur man jagar och lagar. Mikael Einarsson tror att det finns en nyfikenhet att testa vildsvin. En väg dit är att fler restauranger serverar vildsvin.

I regeringens budgetproposition har det avsatts 52 miljoner till en bättre vildsvinsförvaltning. Ett ytterligare stöd för att försöka få fart på jakten och för att få ut köttet till konsumenterna.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.06
  The Sleep Eazys, Joe Bonamassa - Move
  Album: Easy To Buy, Hard To Sell
  Bolag: J&R Adventures
 • 10.20
  Cristina Donà - Mangialuomo
  Album: Piccola Faccia
  Bolag: Capitol Music
 • 10.27
  The Sleep Eazys, Joe Bonamassa - Move
  Album: Easy To Buy, Hard To Sell
  Bolag: J&R Adventures
 • 10.31
  Cristina Donà - Mangialuomo
  Album: Piccola Faccia
  Bolag: Capitol Music