Dalai Lama – frihetssymbol i exil och västvärldens lyckoguru

67 min
Han har tilldelats Nobels fredspris, kallats för en ulv i munkkläder och skapat kontroverser. Tibets högste andlige ledare kan vara den sista Dalai Lama.

Redan som tvåårig liten pojke utsågs Tenzin Gyatso till den fjortonde Dalai Lama, och därmed Tibets högste andlige och politiska ledare.

Genom åren har han blivit en världskändis, skrivit en rad böcker med olika livsråd och turnerat jorden runt med föreläsningar och samtal.

För den kinesiska regeringen är han ett rött skynke, och för exiltibetaner ett hopp om ett mer självständigt Tibet. Sedan 1959 lever han i exil i norra Indien.

Dalai Lama har flera gånger varit i blåsväder. Senast vinter 2023 då ett videoklipp där han ber en ung pojke att suga på hans tunga spreds som en löpeld.

Han är den fjortonde Dalai Lama, och kanske också den sista.

I avsnittet hörs kulturreportern Nanna Olasdotter, oberoende kinaanalytikern Kristina Sandklef och TV4-programledaren Malou von Sivers som har intervjuat Dalai Lama två gånger.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

Producent: Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Klippen i avsnittet kommer från Efter tio TV4, Sveriges Radio, CNN, BBC, AP, Reuters, Youtube, Good Morning Britain, Nyhetsmorgon TV4.

Böckerna "Dalai Lama - mitt land, mitt folk", "In exile from the land of snows", "Dalai Lama" av Bertil Lintner och "Dalai lama: en auktoriserad biografi" har varit till hjälp i arbetet med det här avsnittet.