Därför attackerar Ryssland Ukraina nu

44 min
Ryssland har inlett en attack mot grannlandet Ukraina. Hör om döden för den europeiska säkerhetsordningen, om Putins alltmer auktoritära styre, och vi frågar oss om detta är början på Putins fall?

Radiokorrespondenterna byter under några veckor fokus och blir Radiokorrespondenterna-Ryssland. Det här är femte avsnittet.

Sedan Ryssland började samla trupp längs med Ukrainas gränser har projektet handlat om att med militär makt sätta press på NATO, USA och EU. Vladimir Putin verkar nu sikta på att ta hela Ukraina militärt. Vi samtalar om det då innebär döden för den så kallade europeiska säkerhetsordningen?

Putins andra front

Det finns många grenar på det putinska trädet. Inne i Ryssland har systemet kring Putin under en längre tid slagit till allt hårdare mot alla former av opposition, mot det civila samhället som vill beskriva utveckla Ryssland på ett sätt som avviker från Vladimir Putins. Vi diskuterar om attacken mot Ukraina är en annan del av samma auktoritära system.

Ekonomiskt kaos

Den ryska attacken mot Ukraina får snabbt ekonomiska effekter. Både från de ukrainska städerna Mariupol och Charkiv kommer röster om att det är köer till bankomater och i mataffärer. Vladimir Putins framtid är också kopplat till om han kan leverera en bra vardag till de ryska medborgarna, annars kan förändringar komma fort.

Medverkande: Johann Melén, Rysslandskorrespondent, Maria Persson-Löfgren, Rysslandskorrespondent, Gudrun Persson. FOI Totalförsvarets Forskningsinstitut och Torbjörn Becker, SITE, Stockholm Institute of Transition Economics.

Programledare: Jesper Lindau
jesper.lindau@sverigesradio.se

Avsnittet spelades in på torsdagsförmiddagen den 24 februari.