Därför har lagändring inte lett till skärpta straff i narkotikaärenden

30 min
2016 instiftade regeringen två nya brott för att skärpa straffen vid grova narkotikabrott. Men har lagen verkligen resulterat i skärpta straff för de som ertappas med stora mängder narkotika?

Aldrig tidigare har det flödat så stora partier knark in i Sverige. Förra året blev ett rekordår för tullverket som beslagtog tio gånger mer narkotika än för tio år sen.

De kriminella nätverken som styr droghandeln har också blivit effektivare i sin hantering av logistikkedjorna, konstaterade Brottsförebyggande rådet i en ny en rapport som släpptes förra veckan.

De internationella nätverken har likt de globala e-handelsbolagen gjort sina varor mer tillgängliga och skapat en tillförlitlig handel med snabba leveranser.

De svenska gängen har även de flyttat fram positionerna och kontrollerar nu större delar av leveranskedjan. Med transporter över gränserna, agenter som mellanhänder i transitländerna och sen försäljningen. Som ofta genomförs av yngre killar i köpcentrum eller av langare som kör hem drogerna paketerade ända fram till dörren. Snabbt, billigt och enkelt.

Idag berättar vi hur narkotikahandeln i Sverige har förändrats och om en lagstiftning som enligt åklagare inte räcker till.

Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Mikael Funke, Jill Eriksson
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Viktor Papini

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.35
  Roni Size - Brown Paper Bag
  Album: New Forms
  Bolag: Universal Music
 • 13.38
  Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Howard Shore