De gränslösa stöldligorna – Sadeltjuvarna

28 min
På avsides gårdar och stall smyger sig en liga in på nätterna - oron bland hästfolket växer. Sadlar värda miljoner förs utomlands. Men polisen Marlene, som själv har häst, har fått upp ett spår.

I ”De gränslösa stöldligorna” får vi följa vanliga människor som utsätts för brott och polisens och tullens kamp för att komma tillrätta med den organiserade brottsligheten där stöldgods för miljarder förs ut ur landet.

Marlene Andersson Wikman är kriminalinspektör och gruppchef för utredningssektionen vid polisen i Skaraborg. Hon äger också hästar och blir den som ska ta upp jakten efter den organiserade ligan som härjat i flera år.

"Jag retar mig på att ligorna kan få hålla på så här. Bara det här nätverket har hållit på sedan 2012 och de bara fortsätter. De är proffs." /Marlene, polis

Under våren 2020 får polisen upp ett spår som leder mot "Rescoligan" från Polen. Ett intensivt arbete med telefonavlyssning och spaning inleds. I programmet får vi följa spaningen inifrån polisen men också möta några av de hästägare som drabbats. 

De gränslösa stöldligorna är en serie av Pernilla Wadebäck.

Producent: Magnus Arvidson

Slutmix: Nima Shams

Programmet är gjort 2021.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Ludwig Göransson - Retrieving The Case
  Kompositör: Ludwig Göransson
  Bolag: Watertower Music
 • 11.10
  Jon Björk - Light Through Prison Bars
  Album: Light Through Prison Bars
 • 11.13
  Max Richter - Confrontation
  Album: Disconnect
  Kompositör: Max Richter
  Bolag: Milan
 • 11.31
  Gustavo Santaolalla - Unbound
  Album: The Last of Us Part II (Original Soundtrack)
  Bolag: SME - Sony Classical