De tystade larmen före polismordet 1: Visselblåsaren

30 min
Sommaren 2021 skjuts en polis till döds i Göteborg. Ett år senare, i samma område, händer det igen – ett nytt mord. Kaliber avslöjar nya detaljer om vad som sker inne på socialtjänsten före morden.

Juni 2021 mördas polismannen Andreas Danman i Biskopsgården i Göteborg. Ett mord som chockar hela Sverige. ”Abdi”, 17-åringen som sköt, hade fått flera allvarliga orosanmälningar. Han kommer döda eller bli dödad. Personal som jobbar med samverkan i området var också oroliga. Men Abdi tvångsomhändertas inte veckorna före mordet. Efter mordet tillsätts en haverikommission av Göteborgs kommun. Hade det kunnat förhindras? För att det inte ska kunna hända igen.

Ändå händer det igen i Biskopsgården ett år senare. Den här gången är det en ung gängmedlem som mördas av ”Kamal”, en 19-årig kille, som också varit föremål för orosanmälningar och utredningar hos samma socialtjänst, innan han blev myndig, men där han inte tvångsomhändertogs. Socialtjänstens ansvariga menar att bevisen inte var starka nog.

Frustration inom socialen

Kaliber har fått tillgång till omaskade orosanmälningar, en hemlig utredning och okända mejl och ger en unik inblick i vad som hände innan morden. Kaliber handlar också om personer som inifrån socialförvaltningen berättar om oro, upprördhet, frustration och tystnadskultur.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.10
  René Aubry - L'abîme
  René Aubry
  Dérives
  Etikett: As de coeur
 • 10.11
  Anna-lena Löfgren - Lyckliga gatan
  Album: Guldkorn
  Bolag: WM Sweden
 • 10.20
  Bjorn Eriksson - Carved Tree Inn
  Album: The Broken Circle Breakdown (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 10.26
  Anna-lena Löfgren - Lyckliga gatan
  Album: Guldkorn
  Bolag: WM Sweden