De tystade larmen före polismordet 2: Den hemliga utredningen

30 min
Socialarbetaren Susanna jobbar hårt för att Abdi ska komma bort från gatorna. Men det är för sent. En sommarkväll skjuts en polis till döds.

En sekretessbelagd utredning

Kaliber kan se att det är fullt möjligt att som minderårig vara djupt involverad i ett kriminellt gäng, med allt vad det innebär med myndigheternas vetskap utan att det händer någonting. Det trots att frågan om hur myndigheter handskas med unga kriminella, har fått mer uppmärksamhet än någonsin sedan mordet på polismannen Andreas Danman ett år tidigare, sommaren 2021, med haverikommissioner och rapporter.

Men har socialtjänsten, polisen och Göteborgs Stad verkligen gått till botten med vad som hände innan polismordet och tagit lärdom av misstagen?

Till slut så läcker i alla fall en sekretessbelagd utredning till Kalibers redaktion. Ocensurerad. Med hjälp av ett flertal källor, öppna och dolda, kan vi nu berätta vad som verkligen hände de fem veckor som föregick mordet på Andreas Danman.

Vädjade till Bostadsbolaget

Och okända mejl visar hur socialförvaltningen under en månads tid försökte förmå det kommunala Bostadsbolaget att flytta Abdi och hans familj från området i hopp om att komma bort från gängkriminaliteten. Men där flytten aldrig blev av.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.13
  René Aubry - L'abîme
  René Aubry
  Dérives
  Etikett: As de coeur
 • 10.20
  Julia Kent - Flag of No Country
  Album: Asperities
  Bolag: The Leaf Label
 • 10.26
  René Aubry - L'abîme
  René Aubry
  Dérives
  Etikett: As de coeur
 • 10.33
  Tim Hecker - Boreal Kiss Pt. 1
  Album: Haunt Me
  Bolag: Sunblind Music