Del 1/2. Avrättad av IS

50 min
Noor är 20 år och har hamnat i fel sällskap. För att komma bort från Hammarkullen åker han och morbror Ahmed till Irak. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser. En sen kväll kommer kidnapparna...

Noor kommer till Kurdistan i början av oktober 2017. Han mår mycket bättre nu, har skrivit ett cv och längtar hem, han ska söka arbete. Och hemma i Göteborg har Noors mamma ordnat så att familjen ska flytta, bort från Hammarkullen. 

– Vi hade kontakt. Han saknade alla, han saknade Hammarkullen, han ville komma tillbaka. Han blev liksom klarare i huvudet. Han sa till mig att han kommer tillbaka och jag blev jätteglad, säger Noors barndomsvän Hussein.

Ibland följer Noor med sin morbror Ahmed till den bergkross Ahmed är delägare i utanför Daquq, Kurdistan  i norra Irak. En kväll när de precis gått för att lägga sig i de husvagnar som finns utställda vid arbetsplatsen kommer en grupp beväpnade män som utger sig för att vara irakiska shia- miliser. De tvingar med sig Noor och Ahmed och sedan blir det helt tyst.

I Hammarkullen  bestämmer  sig familjen för att själv åka ner till Irak och leta efter Noor och Ahmed. Och de försöker få kontakt för att förhandla med kidnapparna och betalar stora summor för information som inte leder någon vart. De två männen är alltjämt spårlöst  borta.

– Man ser framför sig liksom, något litet krypin som är mörkt. Jag tänkte på hur dåligt Noor mådde under sommaren. Vad kan inte det här trigga igång hos honom om han blir behandlat på ett sådant sätt som jag föreställer mig att man blir behandlad när man sitter i fångenskap, säger Noors fritidsledare Lina.

Inte  ett enda livstecken från Noor och Ahmed sedan julafton 2017. Men så publicerar plötsligt terrorsekten IS en video som snabbt börjar spridas på sociala medier. I videon syns Noor och Ahmed. 

Programmet är gjort 2019. 

Reporter: Karwan Faraj

Berättare: Shang Imam

Slutmix: Ludvig Jansson

Producent: Håkan Engström

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Gustavo Santaolalla - Walking In Tokyo
  Album: Babel
  Kompositör: Gustavo Santaolalla
  Bolag: Concord Jazz
 • 15.25
  Jevgenij Galperine, Sacha Galperine - La Bete Traquee
  Kompositör: Jevgenij Galperine, Sacha Galperine
  Bolag: Kwaï
 • 15.29
  Gustavo Santaolalla - Breathing Soul
  Album: Babel
  Kompositör: Gustavo Santaolalla
  Bolag: Concord Jazz
 • 15.35
  Gustavo Santaolalla - Deportation
  Album: Babel
  Kompositör: Gustavo Santaolalla
  Bolag: Concord Jazz