Del 1: Elon Musk – techmiljardären och drömmen om Mars

52 min
Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars.

Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.

I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media.

Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.

Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Programledare & redaktör: Vendela Lundberg 
Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist
Producent: Mathilda von Essen 
Exekutiv Producent: Ulla Svensson
Tekniker: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.

Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.