Del 1: Familjen Sackler – pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

60 min
Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper – för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi.

De tre bröderna Sackler växer upp under 30-talet i ett New York präglat av den stora depressionen. Det är kärva tider, men de unga männen är ambitiösa och utbildar sig till läkare. I synnerhet en av dem, storebrodern Arthur, är också mycket intresserad av ett annat ämne: reklam.

Att förena medicin med marknadsföring på Arthurs vis ska visa sig vara en närmast revolutionerande idé, där en av nycklarna är att bredda marknaden. Delar av familjen Sackler, och deras läkemedelsbolag Purdue, ska snart tjäna stora pengar på sin uppfinningsrikedom – både vad gäller nya läkemedel och säljtrick. Med åren blir de kända för att donera enorma summor till elituniversitet och muséer världen över.

Drygt 25 år efter lanseringen av det smärtstillande läkemedlet OxyContin menar många att Purdue banade väg för den så kallade opioidkrisen i USA, som lett till hundratusentals människors död.

Hur gick det till?

I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg samt Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman.

Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Alice Dadgostar
Ljudmix: Moa Hamner

Klippen är hämtade från CBS, "Mad men", Fox News, C-Span, PBS, Pro Publica

Böckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.