Delphine Constantin-Reznik spelar Andrea Tarrodis harpkonsert

Här finns inget ljud
Choryn heter Andrea Tarrodis harpkonsert som hon har komponerat till Delphine Constantine-Reznik. En konsert med svart-vita kontraster och lila-rosa färgskiftningar.

Som Composer in Residence 2019-2021 komponerade Andrea Tarrodi ett antal verk för Svenska kammarorkestern bland annat harpkonserten Choryn, som är en sambeställning mellan Nordiska Kammarorkestern, Dalasinfoniettan och Svenska kammarorkestern. Den är komponerad i nära samarbete med Delphine Constantine-Reznik, och inspirerad av en bok av Kerstin Ekman där Choryn är en ljus plats i det undermedvetna hos bokens huvudperson. Det finns kontraster och drömlika sekvenser i musikens som även beskriver Tarrodis läsupplevelse.

Anna Clyne inspirerades av Beethovens Pathetiquesonat där vandrande oktaver i vänsterhanden, oktavkliv som kan kallas stride på engelska, har givit det här tredelade verket sin titel. Och det finns element från hela Beethovens pianosonat i verket, som man kan leta efter om man vill.

Robert Schumann gick och längtade efter våren när han komponerade sin första symfoni. I de första utkasten hade satserna fått programbeskrivande överskrifter, där den sista satsen heter Voller Frühling. Överskrifterna finns inte kvar, men känslan av fullt blommande vår är ännu där.

Svenska kammarorkestern. Solist: Delphine Constantin-Reznik, harpa. Dirigent: Anja Bihlmaier.

1. Anna Clyne: Stride
2. Andrea Tarrodi: Choryn, harpkonsert
3. Robert Schumann: Symfoni nr 1 i B-dur, Våren, op. 38

Konsert från 17 februari 2022, Örebro konserthus.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Diyar Boskani
Musiktekniker: Ulf Östling

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Anna Clyne - Stride
  Svenska kammarorkestern, Anja Bihlmaier, dirigent
 • 19.19
  Andrea Tarrodi - Choryn, harpkonsert
  Delphine Constantin-Reznik, harpa, Svenska kammarorkestern, Anja Bihlmaier, dirigent
 • 19.43
  Robert Schumann - Symfoni nr 1 i B-dur "Våren", op. 38
  Svenska kammarorkestern, Anja Bihlmaier, dirigent