Den ärvda konflikten och banbrytande DNA-teknik

33 min
Två vänner ligger till synes livlösa bredvid varandra på en innergård i Hjulsta. Båda är skjutna i huvudet. Skjutningen är en del av konflikten mellan två grupperingar i Järva. En ärvd konflikt.

I lagens namn har i flera tidigare program berättat om Järvakonflikten och veckans program handlar om grupperingarna som tagit vid när tidigare ledare i konflikten börjat avtjäna fängelsestraff eller mördats.

Två män sköts på en innergård i Hjulsta i augusti 2021. I I anslutning till brottsplatsen ligger en lägenhet som kan ses som ett högkvarter för ett av gängen i konflikten i Järva. Männen som träffades av skotten på innergården tillhör ett rivaliserande gäng från Tensta.

– Det finns en tydlig territoriell uppdelning mellan två kriminella nätverk där det i sig är anmärkningsvärt om en eller flera personer ur det ena nätverket rör sig in på det andra nätverkets område, vilket ju också var fallet här, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Det här var ett få mordärenden i konflikten som lett till fällande domar. Mycket tack vare en ny DNA-metod som utvecklats i Nederländerna

– Ur mitt perspektiv så är det här något av det största som har hänt på biologisektionen på NFC, säger Staffan Jansson som är forensiker på Nationellt forensiskt centrum.

I avsnittet hör du åklagaren som arbetade med fallet i Hjulsta, Garip som hjälper ungdomar att ta en annan väg i livet än den kriminella och Ramou som själv förlorat en anhörig och som tillsammans med andra startat en samtalsgrupp för att hjälpa dem som har samma upplevelser som hon själv.

Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Lova Nyqvist Sköld.
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson.
Producent: Linus Lindahl.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.01
  Ern Robin Nazari - Familjen 2
  Kompositör: Robin Nazari, Eren Saygin, Kristoffer Adamah, Ville Hasselberg
  Bolag: Tre60
 • 12.07
  Cliff Martinez - First Sleep
  Album: Solaris (Soundtrack From The Motion Picture)
  Kompositör: Cliff Martinez
 • 12.14
  Yasin 1.Cuz - I Jakt På Kaniner
  Kompositör: 1.Cuz, Yasin, Yei Gonzalez
  Bolag: Mr.Ent
 • 12.16
  Paul Haslinger - The Scenic Route
  Kompositör: Paul Haslinger
  Bolag: Lakeshore Records
 • 12.22
  Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight
  Kompositör: Howard Shore
  Bolag: Howard Shore
 • 12.25
  Nicholas Britell - Chiron's Theme Chopped And Screwed (Knock Down Stay Down)
  Kompositör: Nicholas Britell
  Bolag: Lakeshore Records
 • 12.29
  Burna Boy - Last Last
  Album: Last Last
  Bolag: WMG - Atlantic Records