Den ensamma avhopparen

30 min
Allt fler personer i kriminalitet tar hjälp för att kunna hoppa av. "Markus" är en av dem som lämnat utan hjälp av myndigheter eller organisationer. Nu berättar han om sin väg ut ur kriminaliteten för P3 Krim.

I Stockholmsområdet har antalet personer som försökt hoppa av kriminaliteten ökat kraftigt under de senaste åren. Sedan Stockholmspolisen gjorde om sin avhopparverksamhet har det gått från 26 pågående ärenden 2020 till 130 enligt den senaste mätningen i april i år.

Sedan finns det personer som lämnar utan att ta hjälp av myndigheter eller organisationer. Vi har träffat en av dem. Vi har valt att kalla honom "Markus". Han är i 30-årsåldern och för en tid sedan lämnade han ett kriminellt sammanhang där han var del i att distribuera dopingpreparat och narkotika.

"Markus" kom till ett vägskäl där han var tvungen att välja om han skulle ge sig djupare in i en potentiellt mycket våldsam konflikt eller lämna det kriminella sammanhanget han var del av. I veckans P3 Krim berättar "Markus" sin historia.

*Markus heter någonting annat.

Medverkande:

"Markus", avhoppare

Elin Hernstedt, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet 

Hampus Johannesson, regional samordnare för Stockholmspolisens avhopparverksamhet 

Länkar till avhopparverksamheter och organisationer: 

Avhoppare.se

Passus

Catena

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Producent: Linus Lindahl

Reportrar:  Linnéa Hjortstam och Alexandra Sannemalm

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se 

Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15