Den oerHÖRDA kören – musiken som bara finns i stunden

57 min
Kören The17:s musik existerar bara i stunden. Den kan skapas av vem som helst, när som helst, var som helst – men får aldrig någonsin bevaras eller höras av publik. Över hela världen engagerar sig tusentals personer i det som blivit en folkrörelse.

En vårdag för 14 år sedan annonserade musikföreningen Fylkingen i Stockholm världspremiären för kören The17. Men för att få höra kören var man själv tvungen att sjunga i den, eftersom The17 aldrig uppträder inför publik. Sedan dess har nya 17-körer sjungit, hummat, lyssnat och ropat över hela världen.

Körernas grundare är Bill Drummond, en skotsk konstnär, musiker och författare, känd som en av de två grundarna av musikduon The KLF som fick en rad superhits i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Duon avslutade dock sin karriär brutalt i det som kallats musikhistoriens största kommersiella självmord, när de som ett konstprojekt brände upp en miljon brittiska pund.

The17 ses av många som ett resultat av att Drummond tagit avstånd från den kommersiella musikindustrin. Det han gör nu är musik som händer här och nu, varje dag med vem som helst som vill delta. Musik som inte finns bevarad.

I programmet hörde vi även ett utdrag ur dokumentären Build a fire av Tor Billgren och Gustaf Görfelt från 2002 där även musikjournalisten Magnus Haglund intervjuades. Den här P2 Dokumentären är en utbyggd version av en Kulturdokumentär som Marie Wennersten gjorde för P1 2013.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.04
  - True To The Trail
  Album: The Man
  Kompositör: Bill Drummond
  Bolag: Creation
 • 12.07
  Klf - 3 A.M. Eternal
  Album: Absolute Music (11)
  Kompositör: Jimi Cauty, William Drummond, R Lyte
  Bolag: Eva
 • 12.09
  The Klf - What Time Is Love
  Album: Indie Top Cd (5)
  Kompositör: J Cauty, W Drummond
  Bolag: Beechwood
 • 12.51
  The Klf - Build A Fire
  Album: The White Room
  Kompositör: James Cauty, William Drummond
  Bolag: Coma