Den svenska pedofiljakten

37 min
Det finns få saker som väcker lika mycket ilska som våldtäkter mot barn. Det ses ofta som det oförlåtliga brottet och det höjs ofta röster, inte minst i sociala medier, om att straffen är för låga i Sverige. Och för en del kommer nog aldrig straffen att vara nog. Vilket gör att somliga agerar på egen hand mot förövare av sexualbrott mot barn.

Idag tittar vi närmare på den grupp av människor som tycker att straffen gällande våldtäkter mot barn i Sverige inte räcker till, på dem som tycker att förövare av sexbrott mot barn måste lockas fram ur sina gömmor, synliggöras och hängas ut. Ibland kallas dessa aktivister för pedofiljägare. Men de är en ganska spretig grupp av människor.

Det handlar om allt från människor som hänger ut dömda och misstänkta förbrytare på nätet –  till dom som gillrar fällor, konfronterar och filmar sin jakt. Det handlar också om dom som med lagliga metoder agerar när de tycker att samhället sviker – och så finns det dom som tar till våld.

Hur tänker de? Och hur vanligt är det att en oskyldig person eller en person som misstänks eller blivit dömd för övergrepp mot barn - själv blir utsatt för misshandel?


* Om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa kan du söka hjälp och råd anonymt på hjälplinjen preventell: 020-66 77 88 eller gå till http://preventell.se/

Reporter: Josephine Freje
Programledare: Martin Wicklin
Producent:
Viktor Papini
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.33
  Howard Shore, Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight
  Kompositör: Howard Shore, Howard Shore
  Bolag: Howard Shore
 • 13.40
  Jon Björk, Jon Björk - Watching The Clock
  Kompositör: Jon Björk, Jon Björk
  Bolag: Epidemic Sound
 • 13.41
  Philip Glass - Metamorphosis: Two
  Philip Glass
  Klassik zur Entspannung
  Etikett: SME - Sony Classical
 • 13.56
  Philip Glass, Philip Glass - Metamorphosis Ii
  Philip Glass, Lisa Moore, Philip Glass, Lisa Moore
  Etikett: Orange Mountain Music / Omm