Det alla pratar om: Cecilia Tengmark, Helsingfors

3:06 min
Utrikeskrönikan 12 juli 2021

Helsingfors, måndag.

Att viss politisk ovisshet råder hemma i Sverige och att vi precis haft regeringskris är det nog få som missat. Även de finska medierna följde talman Norléns sonderingsturer och sen regeringsbildningen som presenterades innan helgen.

Vid stora intensiva nyhetslägen, där ju en regeringskris anses ingå, kan mediernas utrikesbevakning hamna lite i skymundan. Inget konstigt med det, så fungerar nyhetslogiken. Men varför då inte passa på att ta upp några saker som dykt upp på den här sidan Östersjön och som skapat rubriker här i Finland.

Sote-reformen till exempel. Den långvariga politiska surdegen som tagit över 15 år och flera regeringsbyten att få till, men som klubbades igenom här innan den finska riksdagen tog sommarlov. En jätte-vårdreform som innebär att den finska vården framöver blir regional, i 21 regioner som i Sverige.

Eller att Helsingfors stad nu beslutat om att sänka den tillåtna maxhastigheten för de omdiskuterade elsparkcyklarna, som på så kort tid blivit en helt naturlig del av stadsbilden här.

Eller sommarfestandet på flera semesterorter som går helt emot de corona-rekommendationer som råder i landet.

Men det är faktiskt något annat som nästan alla pratar om i Finland nu: värmen.

Nu är jag förvisso en som tycker att 19 grader och växlande molnighet är en alldeles lagom sommartemperatur. Men den här sommaren har varit något utöver det vanliga, även här i Finland.

Juni i år var den varmaste juni som någonsin uppmätts här. Inte sedan man började mäta, 1844, har en finsk sommar börjat så varmt. Och så sent som i förra veckan uppmättes ett värmerekord i Utsjoki i nordligaste Finland, nära 34 grader. Aldrig någonsin har man sett så höga temperaturer där uppe, nära gränsen till Norge.

Jag hör om jordgubbsodlingar som torkar och misslyckas. Om cyanobakterier och algblomning som tar fart på flera håll och påskyndas av värmen. Om problem med varma lägenheter och hus eftersom de finska husen inte verkar byggda för att stänga ute värme, snarare tvärtom. Och jag läser om bords- och golvfläktar som säljer slut i varuhus efter varuhus.

I helgen besökte jag en sommarstuga i mellersta Finland, intill en av "de tusen sjöarna". I går morse mätte badtermometern vid badbryggan 25 grader.

Det ser dessutom ut att hålla i sig. I min väderapp läser jag att det förmodligen blir temperaturer upp emot 30 grader hela veckan.

Och visst blir det svårt att inte ställa frågan: Hur ska det här sluta?