"Det är sällan vi äter oxfilé och potatisgratäng till frukost..."

30 min
Det räcker att jämföra med våra grannländer för att upptäcka stora skillnader i matvanor och matnormer. Nicklas Neuman på Uppsala universitet tittar på vår matkultur med sociologiska ögon.

– Själv tycker jag det är intressant med dagens matrytmer, säger Nicklas. Vad som anses normalt att äta när. Det är sällan vi äter oxfilé och potatisgratäng till frukost. 

Nicklas Neuman är docent i kostvetenskap och biträdande universitetslektor på institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Han är också redaktör och en av författarna i boken Mat och ätande - sociologiska perspektiv. En antologi med artiklar skrivna av forskare vid ett flertal svenska universitet. Egentligen är den en lärobok för universitetsstudier, men också spännande läsning för den matintresserade.

Det handlar om näring och undernäring, hamburgare, subkulturer, matnormer, mat och klass, mat och kön, och om vi verkligen gör självständiga val i vårt matliv.

Nicklas Neuman pratar om svenska matnormer, om skillnader mellan våra grannländer, om näring och undernäring, om klassperspektiv på mat, om skillnader mellan kvinnor och män.

Nicklas funderar också kring vad det är som gör att vår matkultur förändras.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Marco Mengoni - Calci e pugni
  Album: Atlantico/On Tour
  Bolag: Rca Records Label
 • 10.14
  TROPICO, Calcutta - Non Esiste Amore A Napoli
  Bolag: UMG - Universal Music Italia srL.
 • 10.33
  Marco Mengoni - Calci e pugni
  Album: Atlantico/On Tour
  Bolag: Rca Records Label