"Det är som att bli kär" – om relationer med prylar

55 min
Saker, prylar, ting, objekt – kärt barn har många namn. Men vad är det med saker som gör att vi kan utveckla så starka relationer till dem? Och hur kan sakerna hjälpa oss genom livet? Det frågar vi oss i veckans Kropp & Själ.

– Saker är bärare av så mycket. Av klass, drömmar, längtan, tillhörighet, att särskilja sig och berätta saker om sig själv. Samtidigt så finns det i vår kultur i dag ett sånt prylförakt, säger Helena von Zweigbergk, som har skrivit boken Grejen med saker.

Det är svårt att komma ifrån faktumet att våra saker betyder mycket för oss. Cecilia Fredriksson, som är professor i etnologi och konsumtionskultur menar att det som gör en pryl värdefull för oss inte sitter i själva saken utan inuti oss själva.

– Saker känns ofta väldigt direkta och vi har ett speciellt förhållande till vissa saker. Men de att representerar också vissa saker för oss. En pryl berör oss inte bara fysiskt utan känslomässigt, säger hon.

Någon som verkligen vet vad prylar kan betyda är Mats Westerman. Han samlar på bilar, och inte vilken bil som helst, utan en Volvo P1800.

– Det är väl som när man blir kär i en tjej ungefär, det bara hugger till i hjärtat, det bara händer på en sekund, säger han.

Men vad händer när det känslomässiga bandet till saker blir alldeles för starkt, och varje grej blir lika viktig? I programmet möter vi också Hanna Danmo, som lider av samlartvång och samlarsyndrom – hon har svårt att slänga saker.

– Förutom tidningar och papper, så är det diverse prylar av olika slag, olika elektroniska saker, prydnadssaker. Det kan vara svårt att slänga mat och sådant också, även om den börjar bli gammal, säger hon.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent Alice Lööf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Nina Simone - I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free
  Nina Simone
  And So... the Jazz Started / Two
  Etikett: Sounds Of The World
 • 10.15
  Glenn Gould - Goldberg Variations; BWV 988/Variation 19 a 1 Clav.
  Glenn Gould
  Bach: Goldberg Variations (1981 Digital Recording)
  Etikett: Sony Classical