Det finns ett problem: Cecilia Blomberg, Paris

3:30 min
Utrikeskrönikan 16 augusti 2021.

Paris, måndag.

Det finns ett gammal obearbetat problem med antisemitismen i Frankrike. Ibland kommer det till upp ytan och blir fullt synligt.

I helgen vandaliserades för fjärde gången, sedan början av augusti, politikern, författaren och juristen Simone Weils minnessten i Bretagne. Röda hakkors sprutmålade över minnesstenen. Simone Weil är en älskad person i Frankrike. Hon är en överlevande från Förintelsen, var den som drev igenom rätten till fri abort i Frankrike. Hennes grav finns inne i Pantheon bland de utvalda nationella hjältarna.

Hatet har också dykt upp under demonstrationerna mot covidbeviset, även i lördags. Det gäller inte alla, men det finns där.

Förra veckan var det en stor diskussion här i medierna efter att en ung kvinna i kakhifärgad trenchcoat och matchande basker hade ett plakat i handen med en rad namn på, många judiska. Traitres förrädare stod det. Och sen nyckelmeningen Mais qui där q:et dekorerats med djävulshorn och svans. Den 34-åriga kvinnan som kandiderat för det som tidigare hette Front National är åtalad och får tills vidare inte jobba som lärare.

Ordet ”qui”, alltså ”vem”, har blivit ett kodat meddelande i antisemitiska kretsar i Frankrike. En utbredd uppfattning bland högerextremister är nämligen att mediebevakningen styrs och kontrolleras av judar. Och General Delawarde använde det i ett franskt nyhetsprogram i juni – när han fick frågan om vem som styrt valet i USA. General Delawarde som väljer att kalla sig opolitisk var del av uppropet med pensionerade generaler som i en högerextrem tidning i våras varnade för inbördeskrig i Frankrike om inget gjordes åt det de kallade ”invandrarproblemet”.

Så nu när ordet ”qui” dyker upp på plakaten i demonstrationstågen så finns en djupt obehaglig associationskedja bakom. Det handlar om att judar skulle uppfunnit covid, för att sen tjäna massa pengar på vaccinet, för att ytterligare lite senare sen använda sina egna mediekanaler för att föra ut budskapet.

Judiska kretsar i Frankrike är oroliga, men inte förvånade. De vet att de är utsatta från både rasister på högersidan och islamister. Ni minns kanske att en kosherbutik var i fokus vid det första terrorattentatet i Paris och många judar har bytt stadsdel. De har flyttat från östra till västra Paris för att deras barn inte var trygga i de gamla kvarteren längre.

Så 17:e arrondissemanget börjar bli alltmer judiskt. Jag tänkte på det när jag kom hit. Påfallande många som har kippor på sig på gatan, det finns kosherbutiker och gott om judiska och israeliska restauranger. Och barnen har de satt i privata skolor.