Lesbisk? “Det går att fixa”: Palmira Koukkari Mbenga, Nairobi

3:15 min
Utrikeskrönika 2 augusti 2021

Nairobi, måndag

“Jaha, du gillar tjejer. Det går att fixa”.

Orden kommer från en manlig kollega, som jag jobbade med under en av mina många utlandsresor i tjänsten genom åren. Han har kommit till mitt hotellrum mitt i natten, med en flaska vin, för att fira att vi har jobbat färdigt för dagen.

Jag har artigt försökt avböja genom att förklara att jag kommer att sitta uppe sent med en deadline, men han var ihärdig och sa att han kunde vänta tills jag var klar. Jag försöker sedan artigt avvisa hans raggningsförsök utan att föra min sexuella läggning på tal, men det blir som så ofta en sista utväg när personen tjatar.

Som så ofta fungerar det inte nu heller. För nu sitter han där och håller fast mig med blicken, och förklarar leende att han tycker att det är attraktivt att jag är lesbisk. Men, jag har ändå ett val. Jag kan ändå välja att ge honom en chans, tycker han.

"Det går att fixa". De orden får någonting att stelna inom mig. Många queera personer vet vad de orden kan betyda, vilken fara de kan innebära. Föreställningen hos en man om att anledningen till att du inte gillar män är att du inte träffat på "rätt" man än, och att han är guds gåva till mänskligheten som kommer att få dig att ändra dig. Som om möjligheten att du inte finner honom, eller några män, attraktiva är omöjlig. Den föreställningen är inte bara löjlig, utan kan också vara farlig.

Så kallade korrektiva våldtäkter, våldtäkter mot hbtqi-personer med motivet att deras uppfattade sexuella läggning eller könsidentitet ska "korrigeras", händer världen över. Jag reste nyligen i Sydafrika, där uttrycket myntades i mitten av 2000-talet efter flera uppmärksammade våldtäkter och mord på lesbiska kvinnor. Runt 15 år senare är problemet fortfarande högst närvarande.

En våg av mord och våldtäkter på hbtqi-personer har skakat communityt i Sydafrika i år. Men eftersom så kallade korrektiva våldtäkter inte klassificeras som hatbrott åtalas och döms förövarna, de gångerna rättsprocessen når så långt, ofta endast för våldtäkt eller mord, utan att hatbrottet får någon tyngd i rättssalen.

Jag får relativt ofta frågan om hur det är att resa runt i världen och jobba som ung kvinna. Mitt svar är att jag sällan stöter på problem. De gångerna jag känt mig som mest otrygg som kvinna har inte varit ute på gatan i någon random stad.

Det har varit i sällskap av män som jag på olika sätt haft någon typ av professionell relation till, både utomlands och i Sverige. Kollegor eller lärare som av någon anledning tycker att det är lämpligt att bryta professionaliteten genom att opåkallat prata om sina sexuella preferenser, problem med kvinnor, och mer eller mindre ohämmat ragga på en medan man försöker sköta sitt jobb.

Kollegan på hotellrummet fattade vinken till slut, och verkade förvånad över att hans närmanden gjorde mig obekväm. Vi jobbade resterande dagar under (o)bekväm tystnad.