Gått för långt – till och med för Berlin: Caroline Salzinger, Tysklandskorrespondent

3:30 min
Utrikeskrönika 7 oktober 2021.

Berlin, torsdag.

Nu har det gått för långt, till och med för Berlins mest inbitna försvarare.

Länge kunde många tyskar ändå gilla att deras ordningsamma, konventionella, regelälskande land har en huvudstad som på många sätt går emot just de där påklistrade nationella särdragen.

Berlin är fattigt men sexigt. Rörigt, rått och kaotiskt men också coolt och kreativt. Staden är otysk, helt enkelt, och sätter Tyskland på kartan för annat än välgjorda bilar, välsmorda jättekonferenser och detaljerade certifieringsprocesser för minsta mutter.

Men valet häromveckan var droppen. För långt efter att jag i radions valvaka försökte säga kloka saker utifrån prognoserna som släppts efter vallokalernas stängning, så stod väljare på flera håll här i huvudstaden fortfarande i kö för att alls få rösta.

För valsedlarna var slut. Och eftersom Berlin samma dag höll sitt årliga maratonlopp var halva innerstaden avspärrad och leveranser av nya röstsedlar kom inte fram.

Valarbetare fick helt sonika sätta sig på cykeln för att hämta fler, på andra håll tog man till kopiatorn. I min stadsdel rapporterade man helt sonika in uppskattade resultat istället för faktiska. I röran meddelade 16 valkretsar i slutändan att fler personer röstat än vad det finns valberättigade, i andra fick sextonåringar i strid mot reglerna delta i valet till förbundsdagen.

Fiaskot blev inte mindre av att stadens ansvariga försökte skylla ifrån sig. Regeringen hade ju kunnat lägga valet av vilka som ska styra Tyskland en annan söndag än just den då Berlin skulle ha sitt maraton, lät det bland annat. På riktigt.

Nej, kaoset är inte kul längre, oredan är ingen kittlande regelnonchalans, inkompetensen är inte längre av det där slaget som får en att himla med ögonen, medan man förfasar sig över att stadens nya flygplats tog 14 istället för fyra år att bygga. Fiaskot på valdagen passerade en gräns, till och med med berlinska mått mätt.

Den ansvariga för vallogistiken i Berlin har avgått, den tyska regeringen kräver en utredning och det är inte uteslutet att delar av valet kan komma att behöva göras om här. Men frågan är om allvaret i det inträffade fullt ut har sjunkit in.

I vår tid av desinformation och falska nyheter svingas anklagelser om valfusk friskt för att urholka tilltron till demokratin. Även om det här uteslutande handlade om slarv, nonchalans och dåliga förberedelser, är det ändå att hälla vatten på kvarnen åt krafter som ser en konspiration bakom varje hörn.

Och när inte ens den egna huvudstaden kan ordna ett korrekt val, hur trovärdig klingar då tysk kritik mot demokratiska tillkortakommanden i andra länder? Eller som satirikern bakom skämtpartiet Die Partei sa: vi ska vara glada att Putin inte skickade oss valobservatörer.

För demokrati är en allvarlig sak, och man kan tycka att just den här staden borde veta bättre än att sköta dess mest grundläggande företeelse med vänster hand.

Caroline Salzinger, Berlin
caroline.salzinger@sverigesradio.se