Det kristna Jerusalem - en helig stad i kläm

45 min
Turisterna och pilgrimerna som är på tillfälligt besök ser inte lika tydligt konflikterna som de kristna som bor i Jerusalem. Detta är en repris från februari 2023.

"I det kristna Jerusalem så är faktiskt väldigt många av pilgrimsmålen påhittade för att möta ett tidigt behov när det blev en stor business" säger Nathan Shachar, författare och journalist som bott länge i Jerusalem.

Bland de kristna som bor i Jerusalem märks den pågående konflikten mellan Israel och Palestina tydligt, en av dom är Hania Kassisieh Persekian: "Unga palestinska kristna lämnar Jerusalem om dom kan för att undvika de svåra villkoren som ockupationen utgör."

I det armeniska kvarteret bor Hagop Djernazian som inte förstår varför patriarken som är gruppens ledare har gjort sig av med deras parkeringsplats: "Våra fastigheter är ju en del av vår identitet."

Jack Munayer är kristen palestinier och arbetar för det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Jerusalem: "Om våldet blir värre och man inte längre kan garantera följeslagarnas säkerhet så måste vi avbryta verksamheten."

programledare: Åsa Furuhagen
producent: Anders Diamant
reporter: Edgar Mannheimer

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  DJ K-More - Intro DJ K-More - You Know My Style 3
  Album: DJ K-MORE THE FRESH MIX 3
  Bolag: DJ K-MORE
 • 15.37
  Kiril Atanassow Popov - Gott, hab erbarmen
  Kiril Atanassow Popov
  Gesänge der bulgarischen und russisch-orthodoxen Kirche
  Etikett: Cantica - Musik Der Ostkirchen