DIREKT: Mattei och Mäkelä möter Radiosymfonikerna

180 min
Förste gästdirigent Klaus Mäkelä leder Sveriges Radios symfoniorkester, barytonen Peter Mattei och cellisten Miklós Perényi i en storslagen konsert med musik av Bach, Dutilleux och Stravinsky.

Östersjöfestivalens tredje konsertkväll bjuder på två kantater av Johann Sebastian Bach som handlar om en längtan till nästa liv. Kantat 150 är den som Brahms citerar i sista satsen av sin fjärde symfoni, och kantat 82 är den ena av Bachs två solokantater för bas som vi här få höra med Peter Mattei som solist.

Ungerske Miklós Perényi spelar cellostämman i Tout un monde lointain av Henri Dutilleux, ett verk som brukar benämnas cellokonsert även om den inte kallas så i partituret. Den harmonivärld som Dutilleux bygger upp i musiken med cellon som en del av orkesterns klangkropp skiljer sig också en hel del från andra cellokonserter. Det är som om han har försökt gestalta Baudelaires dikt La Chevelure, som ligger till grund för verket, i sitt målande tonspråk.

Sist på konsertprogrammet står Igor Stravinskys svit ur baletten Eldfågeln, den första balett han skrev för Ryska baletten i Paris och som blev startskottet för Stravinskys framgångar på den parisiska scenen. Musiken är tydlig, man kan riktigt se framför sig hur den mystiska fågeln hjälper den unge prins Ivan att betvinga trollkarlen Koschei i en infernalisk dans för att fritaga de tretton prinsessorna mot slutet.

Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören. Peter Mattei, baryton, Miklós Perényi, cello. Dirigent: Klaus Mäkelä.

1. Johann Sebastian Bach: Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150 
2. Henri Dutilleux: Tout un monde lointain 
3. Johann Sebastian Bach: Sarabande ur Cellosvit nr 6
4. Johann Sebastian Bach: Ich habe genug, BWV 82 
5. Igor Stravinsky: Svit ur Eldfågeln (1919)

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

6. Ottorino Resphigi: Pini di Roma

Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Rafael Frühbeck de Burgos.

Programledare: Martin Gribbe och Eva Maria Hux 
Producent: Pär Freij
Musikproducent: Carrie Budelman

Läs mer om Östersjöfestivalen på Berwaldhallens hemsida.